Sałatka z polskim twarogiem i nutką egzotyki.
Chociaż pierwsze skrzypce w tej sałatce grają twaróg, jajka i sos chrzanowy, to granat spaja całość swoją słodyczą (i kolorem). Przy okazji ozdabia część kuchni, naczynia i ręce pięknymi plamkami z soku. Nazwa w 100% trafiona-wybuch soku gwarantowany. Uwielbiam go i często stosuję do różnych dań, ale nienawidzę po nim sprzątać. Przeglądałam już wszystkie sprawdzone triki, ale żaden u mnie nie zadziałał.
Lubię sałatki z twarogiem. Nie ma on wyrazistego smaku sam w sobie, jak np. sery pleśniowe, ale można go fajnie podkręcić dodatkami i wyczarować fajną sałatkę.
Składniki (na miskę sałatki):
- mix salat, 1 opakowanie
- granat, 1 sztuka
- twaróg, 250g
- jaja na twardo, 5 sztuk
- pomidor, 1 sztuka
- rzodkiewki, 4-5 sztuk
- jogurt naturalny, mały pojemniczek (190g)
- chrzan, 2 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
Twaróg, pomidora i jajka pokroić w kostkę. Rzodkiewkę na ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem i doprawić solą i pieprzem. Składniki wymieszać w misce i polać sosem chrzanowym tuż przed podaniem.
Wyjadacz radzi: Jajka na twardo najlepiej jest ugotować w następujący sposób: do ciepłej wody włożyć jaja i gotować je 5 minut od momentu zagotowania.