Sałatka z twarogiem i granatem

Sałatka z polskim twarogiem i nutką egzotyki. 

Chociaż pierwsze skrzypce w tej sałatce grają twaróg, jajka i sos chrzanowy, to granat spaja całość swoją słodyczą (i kolorem). Przy okazji ozdabia część kuchni, naczynia i ręce pięknymi plamkami z soku. Nazwa w 100% trafiona-wybuch soku gwarantowany. Uwielbiam go i często stosuję do różnych dań, ale nienawidzę po nim sprzątać. Przeglądałam już wszystkie sprawdzone triki, ale żaden u mnie nie zadziałał.

Lubię sałatki z twarogiem. Nie ma on wyrazistego smaku sam w sobie, jak np. sery pleśniowe, ale można go fajnie podkręcić dodatkami i wyczarować fajną sałatkę.

Składniki (na miskę sałatki):

  • mix salat, 1 opakowanie 
  • granat, 1 sztuka
  • twaróg, 250g
  • jaja na twardo, 5 sztuk 
  • pomidor, 1 sztuka
  • rzodkiewki, 4-5 sztuk
  • jogurt naturalny, mały pojemniczek (190g)
  • chrzan, 2 łyżeczki 
  • sól i pieprz, do smaku 

 

Twaróg, pomidora i jajka pokroić w kostkę. Rzodkiewkę na ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem i doprawić solą i pieprzem. Składniki wymieszać w misce i polać sosem chrzanowym tuż przed podaniem.

Wyjadacz radzi: Jajka na twardo najlepiej jest ugotować w następujący sposób: do ciepłej wody włożyć jaja i gotować je 5 minut od momentu zagotowania.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *