Schab z ziołami

Schab nadziewany masłem ziołowym to dobry kawałek mięsa na niedzielny obiad.

Masło dobrze jest przygotować wcześniej i najlepiej też zrobić go więcej, bo jest pyszne. Schłodzone łatwo będzie pokroić i nadziać nim mięso. Do jego przygotowania można użyć różnych ziół i przypraw, ale podstawą są: cytryna, czosnek, natka pietruszki. Można je wykorzystać do zwykłych grzanek, ale też do pieczonej (lub grillowanej) ryby.

W tym przepisie najbardziej lubię to, jak pod koniec smażenia masło zaczyna wypływać z roladek, wypełniając całą kuchnię pięknym zapachem.

Składniki (na 4 roladki):

  • schab bez kości, ok. 400g
  • miękkie masło, ok. 150g
  • skórka z cytryny, 1/2 łyżeczki
  • czosnek, 1 ząbek
  • tymianek (najlepiej świeży), kilka gałązek
  • bazylia, kilka listków
  • natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • koperek, 1/2 pęczka
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • jajko, 2 sztuki
  • mąka, do obtaczania, ok. 1/4 szklanki
  • bułka tarta, do obtaczania, ok. 1/4 szklanki
  • olej, do smażenia

 

Miękkie masło wymieszać w miseczce z drobno posiekanymi ziołami, czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować z niego rulonik, zawinąć w folię spożywczą i mocno schłodzić (żeby się je dało kroić).

Schab pokroić na 4 plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.  Każdy plaster nadziać kawałkiem masła o grubości ok. 1cm, zawinąć i spiąć wykałaczką.

Gotowe roladki obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Roladki powinny być usmażone z każdej strony, należy je wiec często przewracać (można je opierać o brzeg patelni, żeby boki się podsmażyły).

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *