Pasta z czarnych oliwek

Pasta kanapkowa z czarnych oliwek. 

Sprawdzi się wraz z chipsami albo nachosami jako przekąska podczas wizyty znajomych. Można też zrobić hummus z marchewki, pesto z suszonych pomidorów i podać z selerem naciowym i pokrojonymi w duże słupki marchewkami. Przekąski na imprezę gotowe!

Składniki (na 1 słoiczek pasty):

  • czarne oliwki, 1 mały słoiczek
  • czosnek, 1 ząbek
  • natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • oliwa z oliwek, ok. 1/4 szklanki 
  • pieprz ziołowy, szczypta
  • sól i pieprz, do smaku

Oliwki odsączyć z zalewy i wsypać do miski (albo wysokiego pojemnika). Dodać natkę pietruszki, czosnek, połowę oliwy i blendować. Dodać tyle oliwy, żeby uzyskać gładką i gęstą masę. Doprawić solą i pieprzem.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *