Pasta kanapkowa z czarnych oliwek.
Sprawdzi się wraz z chipsami albo nachosami jako przekąska podczas wizyty znajomych. Można też zrobić hummus z marchewki, pesto z suszonych pomidorów i podać z selerem naciowym i pokrojonymi w duże słupki marchewkami. Przekąski na imprezę gotowe!
Składniki (na 1 słoiczek pasty):
- czarne oliwki, 1 mały słoiczek
- czosnek, 1 ząbek
- natka pietruszki, 1/2 pęczka
- oliwa z oliwek, ok. 1/4 szklanki
- pieprz ziołowy, szczypta
- sól i pieprz, do smaku
Oliwki odsączyć z zalewy i wsypać do miski (albo wysokiego pojemnika). Dodać natkę pietruszki, czosnek, połowę oliwy i blendować. Dodać tyle oliwy, żeby uzyskać gładką i gęstą masę. Doprawić solą i pieprzem.