Marchewkowy tort z masą krówkową

Chyba już każdy jadł ciasto marchewkowe, albo chociaż o nim słyszał.

Dzisiaj przed Wami przepis na tort marchewkowy z dodatkiem pomarańczy i masy o smaku krówki. Biszkopt do tego tortu jest bardzo prosty, wszystko wystarczy wymieszać drewnianą łyżką. Piekę blaty w 3 turach, bo ciasto jest bardzo wilgotne i ciężko by było je pokroić po upieczeniu jednego biszkoptu.

Wypieki z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne i to bardzo dobra wiadomość! Ciasta takie są ciekawe w smaku i można z nimi kombinować w przeróżny sposób. Bardzo lubię  ciasto szpinakowe o pięknej nazwie „Leśny mech”. Sama dodałam w zeszłym roku przepis na czekoladowy tort buraczkowy.

Składniki (blaszka 24cm):

  • mąka, 500g
  • masło, 200g
  • orzechy włoskie, 120g
  • marchewka, 500g 
  • miód, 4 łyżki
  • mleko, 250ml
  • jajka, 4 sztuki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • cukier, 180g
  • śmietanka kremówka, 500ml 
  • żelatyna, 2 łyżeczki rozpuszczone w 1 i 1/2 łyżki wrzątku
  • masa krówkowa, 1 puszka
  • dżem z pomarańczy (najlepiej gorzkiej), 1/2 słoika
  • pomarańcza, 1 sztuka

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół). Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać do niego miód i dokładnie wymieszać. Wlać również mleko i jajka, energicznie wymieszać trzepaczką. Odstawić na chwilę do przestudzenia.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Dodać marchewkę i przygotowaną masę jajeczną. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

Przygotowaną masę podzielić mniej więcej na 3 części. Piec po kolei w 180 stopniach przez ok. 30 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone), aby otrzymać 3 blaty do tortu. Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz do góry dnem, żeby trochę wyrównać blaty.

Masę krówkową przenieść do miski i krótko zmiksować z 100ml śmietanki. W osobnej misce ubić śmietankę na sztywno, dodając pod koniec po łyżce masy krówkowej i dokładnie mieszając. Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Żeby było łatwiej składać tort, można ją sobie podzielić na 3 części.

Wycisnąć sok z pomarańczy. Blat nasączać sokiem z pomarańczy i smarować dżemem z pomarańczy, a następnie wykładać masę krówkową. Powtórzyć to samo z drugim blatem. Wierzch tortu posmarować równomiernie pozostałą masą. Tort bardzo dobrze schłodzić – przez minimum 4 godziny.

About the author

wyjadalnia

View all posts

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *