Sałatka z pastami jajecznymi, krakersami i kukurydzą. Będzie się cieszyć powodzeniem podczas przyjęć ze znajomymi i rodzinnych uroczystości.
Lubię, gdy w daniu łączą się ze sobą różne konsystencje. W tym przepisie mamy gładką strukturę pasty jajecznej, pomieszaną z chrupiącym i kruszącym się krakersem. Czeka na nas również pozytywne zaskoczenie słodką, soczystą kukurydzą.
Sałatkę można podać w dwojaki sposób – w płaskim kwadratowym naczyniu, albo w ładnych kieliszkach lub szklankach. Pierwszy sposób przypomina trochę robienie lasagne albo ciasta na herbatnikach na zimno. Spód naczynia wykłada się całymi krakersami, następnie warstwowo układa się na przemian pasty i krakersy. Drugi sposób zakłada pokruszenie krakersów i naprzemienne układanie warstw w kieliszku.
Składniki (na 6 porcji sałatki):
- jaja, 12 sztuk
- majonez, 4 łyżki
- jogurt naturalny, 6 łyżek
- szczypiorek, pół pęczka
- tuńczyk w sosie własnym, 1 puszka
- kukurydza, 1 puszka
- krakersy, 1 duże opakowanie
- sól i pieprz, do smaku
Jaja ugotować-zalać zimną wodą i gotować przez 5 minut od czasu zagotowania-obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić je na pół i przełożyć do dwóch oddzielnych misek.
Szczypiorek drobno posiekać. Krakersy połamać, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Do pierwszej miski z jajkami dodać szczypiorek, 2 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu. Doprawić do smaku. Do drugiej porcji jajek dodać tuńczyka wraz z zalewą, doprawić do smaku.
Sałatkę układać w płaskim naczyniu warstwowo. Kolejno: pokruszone krakersy, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kukurydza, krakersy, pasta jajeczna rybna i porcja krakersów.