Makaron w sosie rzodkiewkowo-koperkowym

Wiosna blisko, rzodkiewki lada chwila wypełnią sklepowe półki i grządki w ogródkach. Tyle się człowiek namęczy przy pielęgnowaniu domowej rzodkiewki, że szkoda wyrzucać. A plon olbrzymi, rozdaje się, komu można i dalej cała lodówka rzodkiewek (kolejne już w ogródku się nie mieszczą).  Albo dostałam/dostałem od mamy/babci/cioci/teściowej i głupio tak wyrzucać, a ile do kanapek zjem? W takich chwilach z pomocą przyjdzie ten przepis! Dodatkowo, jakby naprawdę obrodziło, polecam kaszotto wiosenne .

Ten prosty makaron pozwoli cieszyć się wiosennymi warzywami nawet podczas obiadu.

Składniki (na 2 porcje):

  • makaron, 150g
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • śmietanka kremówka, 100ml 
  • ser dojrzewający, 50g
  • rzodkiewka,  1 pęczek
  • koperek, 1/2 pęczka
  • olej, 2-3 łyżki

 

Makaron gotować według przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogonki można pozostawić do dekoracji) i dodać do cebuli. Czosnek drobno posiekać i również wrzucić na patelnię. Smażyć ok. 3 minuty. Dodać śmietankę, ser dojrzewający starty na drobnych oczkach i dusić przez ok. 4 minuty, mieszając. Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.

Makaron odcedzić (ale nie do sucha, trochę wody powinno na nim zostać) i dodać na patelnię z sosem. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać.

Podawać posypany dodatkową ilością sera i odrobiną koperku. Można ozdobić ogonkami z rzodkiewki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *