Makaron w sosie śmietanowo-szpinakowym

Pasibrzuchy! Oto pyszny sos serowo-szpinakowy. Czy próbowaliście kiedyś taki z serkiem wiejskim?

To prosty przepis, każdy taki zna, nic nadzwyczajnego. Jednak dodatek serka wiejskiego do sosu sprawia, że jest on bardzo kremowy, lekko ciągnący się. Ostatnio wypróbowałam też serek wiejski jako dodatek do lasagne, zamiast sosu beszamelowego, również polecam. Taki niepozorny, a tak wiele może zdziałać.

Polecam płaski makaron, według mnie najlepiej wchłania sos.

Składniki (na 4 porcje):

  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • olej, 3 łyżki
  • świeży szpinak, 5 garści
  • śmietanka kremówka, 200ml
  • serek wiejski, 1 opakowanie (200g)
  • ser dojrzewający typu Parmezan, 50g (tarty)
  • gałka muszkatołowa, mała szczypta
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • sól, do smaku 
  • ulubiony makaron, 400g

 

Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać liście szpinaku i smażyć aż się skurczą. Dodać czosnek, smażyć ok. 1 minuty. Wlać śmietankę, serek wiejski wraz ze śmietanką oraz dodać ser dojrzewający i gotować przez ok. 3-4 minuty, mieszając. Serek wiejski powinien się całkowicie rozpuścić. Doprawić gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Ugotowany makaron odcedzić i zaraz przerzucić na patelnię z sosem, chwilę razem pogotować.

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *