Typowo zimowa zapiekanka warzywna. Cieszy kolorami i pozwala na namiastkę wiosny w kuchni.
Jeszcze chwila, a będziemy cieszyć się wiosną i przychodzącymi wraz z nią nowalijkami. Dzisiaj jednak trzeba się zadowolić tym, co jest w lodówce. Burak, ziemniak, jarmuż, marchew, brokuł i reszta dyni z zamrażarki. To będą główne składniki dzisiejszego dania obiadowego. Do tego sos na bazie śmietanki i…trochę sera.
Warzywa można dowolnie zmieniać, taka zapiekanka to świetna okazja na „czyszczenie lodówki”. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to wstępna obróbka termiczna (gotowanie, duszenie) warzyw twardych, takich jak: marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, burak.
Składniki (na 4 porcje):
- burak, 2 sztuki
- ziemniak, 3 sztuki
- mrożona dynia, duża garść
- marchewka, 1 sztuka
- cukinia, 1 mała sztuka
- kasza jaglana, 1/2 woreczka (ewentualnie)
- jarmuż, duża garść
- brokuł, 1/2 różyczki
- śmietanka, 700ml
- jajko, 2 sztuki
- ser typu Parmezan, 60g
- sól i pieprz, do smaku
- cebula, 1 sztuka
- czosnek, 1 ząbek
- imbir, 1cm tartego korzenia
- Ajvar, 3 łyżki
- olej, 4 łyżki
Buraki dokładnie wyszorować, następnie gotować przez ok. 25 minut (wody nie solić). Nie muszą być w pełni ugotowane, dojdą jeszcze w piekarniku. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości do 1cm.
Ziemniaki również wyszorować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Ostudzić i pokroić w plastry o grubości 0,5cm.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5cm. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni (z olejem) zeszklić cebulę, dodać do niej marchewkę, czosnek, starty imbir i dusić przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec dodać Ajvar i dokładnie wymieszać.
Cukinię umyć i pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Brokuła umyć i podzielić na różyczki.
Ser dojrzewający zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W wysokim naczyniu wymieszać śmietankę, jajka, sól i pieprz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół).
Duże naczynie żaroodporne posmarować olejem. Na spód ułożyć plastry buraków, następnie marchewkę wraz z powstałym sosem, zamrożoną dynię, 1/3 startego sera, kaszę jaglaną (niekoniecznie), plastry ziemniaków, cukinię, 1/3 sera, jarmuż, brokuły. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą sera.
Zapiekankę piec przez 45-50 minut w 180 stopniach.