Zapiekanka zimowa

Typowo zimowa zapiekanka warzywna. Cieszy kolorami i pozwala na namiastkę wiosny w kuchni. 

Jeszcze chwila, a będziemy cieszyć się wiosną i przychodzącymi wraz z nią nowalijkami. Dzisiaj jednak trzeba się zadowolić tym, co jest w lodówce. Burak, ziemniak, jarmuż, marchew, brokuł i reszta dyni z zamrażarki. To będą główne składniki dzisiejszego dania obiadowego. Do tego sos na bazie śmietanki i…trochę sera.

Warzywa można dowolnie zmieniać, taka zapiekanka to świetna okazja na „czyszczenie lodówki”. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to wstępna obróbka termiczna (gotowanie, duszenie) warzyw twardych, takich jak: marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, burak.

Składniki (na 4 porcje):

  • burak, 2 sztuki
  • ziemniak, 3 sztuki
  • mrożona dynia, duża garść 
  • marchewka, 1 sztuka
  • cukinia, 1 mała sztuka
  • kasza jaglana, 1/2 woreczka (ewentualnie)
  • jarmuż, duża garść
  • brokuł, 1/2 różyczki
  • śmietanka, 700ml
  • jajko, 2 sztuki
  • ser typu Parmezan, 60g
  • sól i pieprz, do smaku
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • imbir, 1cm tartego korzenia
  • Ajvar, 3 łyżki
  • olej, 4 łyżki

 

Buraki dokładnie wyszorować, następnie gotować przez ok. 25 minut (wody nie solić). Nie muszą być w pełni ugotowane, dojdą jeszcze w piekarniku. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości do 1cm.

Ziemniaki również wyszorować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Ostudzić i pokroić w plastry o grubości 0,5cm.

Marchewkę obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5cm. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni (z olejem) zeszklić cebulę, dodać do niej marchewkę, czosnek, starty imbir i dusić przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec dodać Ajvar i dokładnie wymieszać.

Cukinię umyć i pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Brokuła umyć i podzielić na różyczki.

Ser dojrzewający zetrzeć na tarce o małych oczkach.

W wysokim naczyniu wymieszać śmietankę, jajka, sól i pieprz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół).

Duże naczynie żaroodporne posmarować olejem. Na spód ułożyć plastry buraków, następnie marchewkę wraz z powstałym sosem, zamrożoną dynię, 1/3 startego sera, kaszę jaglaną (niekoniecznie), plastry ziemniaków, cukinię, 1/3 sera, jarmuż, brokuły. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą sera.

Zapiekankę piec przez 45-50 minut w 180 stopniach.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *