Kiedyś nie miałam świadomości szanowania produktów i nie marnowania ich. Jak zostało coś po gotowaniu, resztki trafiały do śmietnika. Nie myślałam o tym, żeby coś z nich zrobić, najłatwiej było się ich pozbyć.
Dzisiaj jestem bardziej świadoma i staram się marnować jak najmniej jedzenia. Resztki kasz przerabiam na pasztety i budynie mleczne. Pieczone mięso, które zostaje z obiadu zamrażam i robię z niego zapiekanki, jak w lasagne z warzywami i pieczonym kurczakiem. Zamrażam również nadmiar zup, krokietów, pierogów a także ziół (natka pietruszki, koperek,tymianek). Ważne jest też planowanie zakupów i menu i robienie list zakupów przed pójściem do sklepu. Wymaga to samokontroli, ale daje pozytywny efekt dla budżetu domowego, środowiska i dobrego samopoczucia.
Taki wstęp do krótkiego i prostego przepisu. Wszystko przez parę naleśników, które zostały ze śniadania. Dzisiaj proponuję wszystkim wyjadaczom sałatkę z chrupiącymi chipsami z pełnoziarnistych naleśników. Do mieszanki sałat dodałam również awokado, pomarańczę, pomidora i ser mozzarella. Sos do tej sałatki jest bardzo delikatny, wydobywający smak poszczególnych składników.
Składniki (na 4 porcje sałatki):
- mieszanka sałat, 1 opakowanie
- dojrzałe awokado, 1 sztuka
- pomarańcza, 1 sztuka
- pomidor, 1 sztuka
- mozzarella, 1 kulka
- ciecierzyca, 1 puszka lub odpowiadająca jej ilość namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
- naleśniki pełnoziarniste, 3-4 sztuki
- oliwa, 1/4 szklanki
- sok z cytryny, 3 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół). Naleśniki pokroić w paski, a następnie w trójkąty. Układać luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 8 minut, do czasu, aż naleśniki będą twarde i chrupiące.
Pomidora dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić. Wyjąć pestkę z awokado, obrać je i pokroić. Pomarańczę najlepiej wyfiletować, albo pokroić w kostkę. Ciecierzycę odcedzić z zalewy. Przygotowane składniki ułożyć na sałacie, na ozdobnym talerzu. Na wierzch ułożyć chipsy z naleśników.
Składniki sosu (oliwę, sok z cytryny, przyprawy) wymieszać dokładnie w zamkniętym słoiczku przez wstrząśnięcie i polać nim sałatkę przed podaniem.
Wyjadacz radzi: Awokado można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało, albo pokroić je tuż przed serwowaniem sałatki.
Przepis na małą porcję naleśników (6-8 sztuk). Składniki:
- mąka pełnoziarnista, 1 szklanka
- mleko, 1/2 szklanki
- woda, 3/4 szklanki
- sól, szczypta
- jajko, 1 sztuka
- olej, 2 łyżki + odrobina do natłuszczenia patelni
Składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Patelnię natłuścić małą ilością oleju i rozgrzać. Naleśniki nakładać na patelnię za pomocą chochelki (ok. 1/2 objętości na 1 naleśnika) i rozprowadzić po patelni. Smażyć z dwóch stron.