Sałatka z chipsami z naleśników

Kiedyś nie miałam świadomości szanowania produktów i nie marnowania ich. Jak zostało coś po gotowaniu, resztki trafiały do śmietnika. Nie myślałam o tym, żeby coś z nich zrobić, najłatwiej było się ich pozbyć. 

Dzisiaj jestem bardziej świadoma i staram się marnować jak najmniej jedzenia. Resztki kasz przerabiam na pasztety i budynie mleczne. Pieczone mięso, które zostaje z obiadu zamrażam i robię z niego zapiekanki, jak w lasagne z warzywami i pieczonym kurczakiem. Zamrażam również nadmiar zup, krokietów, pierogów a także ziół (natka pietruszki, koperek,tymianek). Ważne jest też planowanie zakupów i menu i robienie list zakupów przed pójściem do sklepu. Wymaga to samokontroli, ale daje pozytywny efekt dla budżetu domowego, środowiska i dobrego samopoczucia.

Taki wstęp do krótkiego i prostego przepisu. Wszystko przez parę naleśników, które zostały ze śniadania. Dzisiaj proponuję wszystkim wyjadaczom sałatkę z chrupiącymi chipsami z pełnoziarnistych naleśników. Do mieszanki sałat dodałam również awokado, pomarańczę, pomidora i ser mozzarella. Sos do tej sałatki jest bardzo delikatny, wydobywający smak poszczególnych składników.

Składniki (na 4 porcje sałatki):

  • mieszanka sałat, 1 opakowanie
  • dojrzałe awokado, 1 sztuka
  • pomarańcza, 1 sztuka
  • pomidor, 1 sztuka
  • mozzarella, 1 kulka
  • ciecierzyca, 1 puszka lub odpowiadająca jej ilość namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
  • naleśniki pełnoziarniste, 3-4 sztuki
  • oliwa, 1/4 szklanki
  • sok z cytryny, 3 łyżki 
  • sól i pieprz, do smaku

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół). Naleśniki pokroić w paski, a następnie w trójkąty. Układać luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 8 minut, do czasu, aż naleśniki będą twarde i chrupiące.

Pomidora dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić. Wyjąć pestkę z awokado, obrać je i pokroić. Pomarańczę najlepiej wyfiletować, albo pokroić w kostkę. Ciecierzycę odcedzić z zalewy. Przygotowane składniki ułożyć na sałacie, na ozdobnym talerzu. Na wierzch ułożyć chipsy z naleśników.

Składniki sosu (oliwę, sok z cytryny, przyprawy) wymieszać dokładnie w zamkniętym słoiczku przez wstrząśnięcie i polać nim sałatkę przed podaniem.

Wyjadacz radzi: Awokado można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało, albo pokroić je tuż przed serwowaniem sałatki.

Przepis na małą porcję naleśników (6-8 sztuk). Składniki:

  • mąka pełnoziarnista, 1 szklanka
  • mleko, 1/2 szklanki
  • woda, 3/4 szklanki
  • sól, szczypta
  • jajko, 1 sztuka
  • olej, 2 łyżki + odrobina do natłuszczenia patelni

Składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Patelnię natłuścić małą ilością oleju i rozgrzać. Naleśniki nakładać na patelnię za pomocą chochelki (ok. 1/2 objętości na 1 naleśnika) i rozprowadzić po patelni. Smażyć z dwóch stron.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *