Sernik kokosowy z bezą to idealny deser na rodzinne przyjęcia.
Kokos występuje w nim w każdej z warstw – na spodzie, wymieszany z ciasteczkami owsianymi, w warstwie serowej oraz w bezie aromatyzowanej likierem kokosowym. Pyszny, mokry, treściwy – takie serniki są najlepsze! Powstaje z tradycyjnego polskiego twarogu oraz z delikatnej, puszystej włoskiej ricotty. Najlepiej smakuje dokładnie schłodzony, następnego dnia.
Likier kokosowy stosuję bardzo często do tortów i ciast. Nadaje on delikatny smak, nie wyczuwa się mocnego, alkoholowego smaku.
Najlepszy sposób na przygotowanie bezy, to zważenie białek i dodanie do jej przygotowania dwukrotnie więcej cukru, niż białek. Beza wyjdzie puszysta, błyszcząca, lekko miękka w środku. Tak samo przygotowuję masę na małe beziki. Aby mieć pewność, że beza wyjdzie, dobrze jest przemyć miskę i ubijaczkę miksera octem, zanim się zacznie ubijać białka. No i należy pamiętać, że odrobina żółtka sprawi, że beza się nie uda. Trzy zasady i sukces bezowy gwarantowany! Jak już wyjdzie Wam beza w tym serniku, polecam też przygotowanie ciasta pavlova.
Składniki (blaszka 24cm):
- ciasteczka owsiane, 210g (1 opakowanie)
- wiórki kokosowe, 100g
- masło roztopione, 6 łyżek
- ser twarogowy, 800g
- ser ricotta, 250g
- śmietanka kremówka, 150ml
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- jajka, 5 sztuk na masę serową
- cukier, 3/4 szklanki
- białka, z 2 jaj (na bezę)
- cukier, ok. 155g (na bezę)
- likier kokosowy, 2 łyżki
Ciasteczka zmiksować w malakserze wraz z 70g wiórków kokosowych. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć blaszkę o średnicy 24cm, najlepiej uklepując za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół).
Sernik w kostce zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub wrzucić do misy malaksera i w niej rozdrobnić. Dodać ricottę oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować (mikserem ręcznym lub dalej w malakserze). W kubeczku zmieszać śmietankę z cukrem i pozostałymi wiórkami, dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie (ale nie za długo) miksując. Masę serową wylać na przygotowany spód, włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 60 minut.
10 minut przed końcem pieczenia sernika należy przygotować bezę. Do oczyszczonej z tłuszczu (za pomocą octu) miski wlać białka jaj i ubijać na średnich obrotach przez ok. 30 sekund. Gdy pojawią się większe bąble piany, zwiększyć obroty i dodawać po łyżce przygotowanego cukru. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez 4 minuty na najwyższych obrotach. Po tym czasie masa powinna być gęsta, błyszcząca i puszysta. Cały czas ubijając na najwyższych obrotach, powoli wlać likier kokosowy i ubijać jeszcze przez minutę.
Masę wyłożyć na sernik, włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Sernik studzić przez 20 minut w piekarniku, a następnie wyciągnąć, go ostudzić i schować do lodówki.