Sylwestrowe menu

Przygotowałam dla Was menu Sylwestrowe. 

Samej imprezy, strojenia się do niej i całego zamieszania sylwestrowego nie lubię, ale chętnie wykorzystuję tę okazję do napełnienia brzucha wyjadacza. Pozwalam sobie w ten dzień na obżarstwo! Poniżej spis przepisów, które proponuję wykorzystać podczas sylwestrowych przyjęć.

Proponuję zacząć od zimnych przekąsek. Mogą to być pasty – pesto szpinakowe, pesto z suszonych pomidorów, hummus z marchewki, serek łososiowy – podane z pyszną, chrupiącą domową ciabattą, grubymi paluszkami grissini lub nachosami.

Dobrze też sprawdzą się jajka marynowane w burakach z majonezem lub podane w sosie chrzanowym. Podczas Sylwestrowego obżarstwa dobrze się spiszą także pomidory nadziewane serkiem czosnkowym, bo smakują każdemu.

Z sałatek polecam szaloną sałatkę z nachosami. Wgląd pięknie, kolorowo, karnawałowo wygląda i jest pyszna!

Żeby dłużej przetrwać imprezę, trzeba zjeść coś ciepłego – każdy o tym wie! Dlatego przygotujcie sobie lasagne z sosem ragu, zapiekankę makaronową lub krokiety mięsno-warzywne podane np. z barszczem.

Żeby osłodzić sobie wieczór, przygotujcie kokosanki lub jakieś babeczki (kokosowe, z pistacjami lub orzechowe).

Kto będzie miał siłę i będzie szalał do rana, powinien zjeść na śniadanie jajka sadzone na szpinaku. Pozwoli to jakoś przetrwać następny dzień.

Życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku, szalejcie kulinarnie, inspirujcie się i sprawiajcie sobie i innym przyjemność jedzeniem, które podajecie.

A co wyjadacz pije? Aperol Spritz! To mój ulubiony drink. Smakuje tak samo dobrze w Sienie, Florencji czy w miasteczku pod Wrocławiem. Nie podpisałam   kontraktu z firmą, która go produkuje – po prostu mi smakuje!  Składa się z 120ml Prosecco, 80ml pięknego, pomarańczowego likieru Aperol oraz 40ml wody sodowej. Do tego dużo lodu i plasterek pomarańczy. Pyszny słodko-gorzki drink, idealny na rozpoczęcie wieczoru. Można też dodać do drinka sok z ananasa.

img_6372

aperol

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *