Tort tiramisu z masą stracciatella

Smak wakacji we Włoszech w samym środku zimy. Zafundujcie sobie taką przyjemność!:)

Prosty tort na rodzinne uroczystości. Jest to połączenie deseru tiramisu z masą z pokruszoną gorzką czekoladą (stracciatella).

Biszkopt można przygotować w bardzo dużej misce, ale najłatwiej jest podzielić składniki na pół i przygotować biszkopty w 2 partiach.

Składniki (blaszka 22 cm):

  • jajka, 12 sztuk
  • mąka pszenna, 2 niepełne szklanki 
  • mąka ziemniaczana, 2/3 szklanki
  • cukier, 1 i 1/2 szklanki
  • mascarpone, 250g (małe opakowanie)
  • śmietanka do ubijania, 500ml (mocno schłodzona)
  • kakao, ok. 1/4 szklanki do posypywania
  • likier kawowy, ok. 1/4 szklanki
  • mocna, czarna kawa, 1 szklanka
  • czekolada gorzka, 1 tabliczka

 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Białka oddzielić od żółtek. Przygotować cukier, a także wymieszane ze sobą mąki – pszenną i ziemniaczaną. Białka ubijać początkowo na małych obrotach, a po pojawieniu się większej ilości piany, zwiększyć obroty i ubijać aż do uzyskania gęstej piany. Ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru, a gdy cały zostanie dodany, ubijać jeszcze ok. 2 minut. Następnie mieszając dodawać po 1 żółtku. Na końcu dodać mąki i miksować masę na małych obrotach lub wymieszać łyżką.

Biszkopt piec w 190 stopniach przez ok. 24 minuty. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony (patyczek powinien być suchy). Po ostudzeniu przekroić na pół.

Gdy biszkopty ostygną, można przygotować masę stracicatella. Czekoladę drobno posiekać lub zmiksować w blenderze z nożem w kształcie „s”.  Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce rozmiksować mascarpone (ok. 30 sekund) i dodać do śmietany wraz z pokruszoną czekoladą, miksując na małych obrotach. Masę podzielić na 4 części (można dosłownie, jeśli ktoś nie ma wprawy, lub „na oko” podczas nakładania na tort).

Każdy biszkopt należy nasączyć likierem wymieszanym z kawą, następnie posypać kakao i nakładać masę stracciatella. Na samej górze ma być masa straciatella. Tort można udekorować kawałkami czekolady lub perełkami.

Tort tiramisu z masą stracciatella

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *