Mięsno-warzywne krokiety z mięsa z bulionu.
Podstawą jedzenia dobrych rzeczy i nie splajtowania jest szanowanie składników i wykorzystywanie ich w całości. Wtedy, oszczędzając pieniądze, można pozwolić sobie na zakup droższych lub bardziej ekskluzywnych składników do potraw lub po prostu można oszczędzić pieniądze:). Wilk syty i owca cała. Dzisiaj przepis na krokiety z mięsa (z gotowania niedzielnego rosołu) z pieczarkami, papryką i natką pietruszki.
Składniki (na 12 krokietów):
- ugotowane mięso z kurczaka, ok. 500g
- pieczarki, 400g
- czerwona papryka, 1 duży strąk
- natka pietruszki, pół pęczka
- gotowana marchewka, 2 sztuki
- cebula, 1 sztuka
- jajko, 1 sztuka
- sól i pieprz, do smaku
- ostra papryka, 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa, szczypta
Naleśniki:
- mąka, 3 szklanki
- mleko, 1 i 1/2 szklanki
- sól, szczypta
- jajko, 2 sztuki
- woda, 2 i 1/4 szklanki (lub więcej w miarę potrzeby)
- olej, 5 łyżek + do natłuszczenia patelni
Dodatkowo (do obtoczenia i smażenia):
- bułka tarta, 1 szklanka
- jajka, 2 sztuki
- olej, do smażenia
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dodać do cebuli. Pieczarki pokroić na plasterki, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Ostudzić.
Mięso, podduszone warzywa, gotowaną marchewkę i natkę pietruszki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Zrobić ciasto naleśnikowe i smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni. Na każdego naleśnika nakładać czubiastą łyżkę masy mięsno-warzywnej, złożyć boki naleśnika, a następnie zwinąć go w rulon.
Do jednej miski nasypać bułkę tartą, a w drugiej roztrzepać jajka. Każdego naleśnika należy obtoczyć w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony.
Wyjadacz radzi: Jeśli nie chcesz od razu zjeść wszystkich krokietów, zapanieruj tyle, ile potrzebujesz, a pozostałe włóż do pojemnika przystosowanego do mrożenia i zamroź je. Gdy nie będziesz mieć czasu na zrobienie obiadu, wystarczy dzień wcześniej przełożyć krokiety z zamrażarki do lodówki, a po rozmrożeniu zapanierować i usmażyć.