Krokiety mięsno-warzywne

Mięsno-warzywne krokiety z mięsa z bulionu.  

Podstawą jedzenia dobrych rzeczy i nie splajtowania jest szanowanie składników i wykorzystywanie ich w całości. Wtedy, oszczędzając pieniądze, można pozwolić sobie na zakup droższych lub bardziej ekskluzywnych składników do potraw lub po prostu można oszczędzić pieniądze:). Wilk syty i owca cała. Dzisiaj przepis na krokiety z mięsa (z gotowania niedzielnego rosołu) z pieczarkami, papryką i natką pietruszki.

Składniki (na 12 krokietów):

  • ugotowane mięso z kurczaka, ok. 500g
  • pieczarki, 400g
  • czerwona papryka, 1 duży strąk
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • gotowana marchewka, 2 sztuki
  • cebula, 1 sztuka
  • jajko, 1 sztuka
  • sól i pieprz, do smaku
  • ostra papryka, 1/2 łyżeczki 
  • gałka muszkatołowa, szczypta 

Naleśniki:

  • mąka, 3 szklanki
  • mleko, 1 i 1/2 szklanki
  • sól, szczypta
  • jajko, 2 sztuki
  • woda, 2 i 1/4 szklanki (lub więcej w miarę potrzeby)
  • olej, 5 łyżek + do natłuszczenia patelni

Dodatkowo (do obtoczenia i smażenia):

  • bułka tarta, 1 szklanka
  • jajka, 2 sztuki
  • olej, do smażenia

 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dodać do cebuli. Pieczarki pokroić na plasterki, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Ostudzić.

Mięso, podduszone warzywa, gotowaną marchewkę i natkę pietruszki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Zrobić ciasto naleśnikowe i smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni. Na każdego naleśnika nakładać czubiastą łyżkę masy mięsno-warzywnej, złożyć boki naleśnika, a następnie zwinąć go w rulon.

Do jednej miski nasypać bułkę tartą, a w drugiej roztrzepać jajka. Każdego naleśnika należy obtoczyć w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony.

krokiety-miesno-warzywne

Wyjadacz radzi: Jeśli nie chcesz od razu zjeść wszystkich krokietów, zapanieruj tyle, ile potrzebujesz, a pozostałe włóż do pojemnika przystosowanego do mrożenia i zamroź je. Gdy nie będziesz mieć czasu na zrobienie obiadu, wystarczy dzień wcześniej przełożyć krokiety z zamrażarki do lodówki, a po rozmrożeniu zapanierować i usmażyć.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *