Taki bulion to dla mnie podstawa wszystkich zup. A zupy są podstawą moich obiadów do pracy. Nie tracą smaku po podgrzaniu w mikrofalówce, są pożywne i przyjemnie rozgrzewają od środka.
Wiele osób dziwi się, że po całym dniu pracy mam siłę, żeby codziennie robić sobie obiad na następny dzień. Sprawa jest prosta – raz w tygodniu robię dwa wielkie gary bulionu warzywno-mięsnego, dzielę na porcje i zamrażam. Później zupę wystarczy rozmrozić, dodać warzywa i pyszna zupa gotowa. W najgorszym wypadku jem bulion z makaronem – gdy dopadnie mnie wielki leń.
Z tego przepisu otrzymuje się ok. 10 litrów bulionu, dodatkowo dwie piersi z kurczaka i mięso na pyszne krokiety z warzywami. To wszystko z jednego kurczaka i paru warzyw. Ja jestem zachwycona tym sprytnym i ekonomicznym rozwiązaniem.
Składniki (na 10 litrów bulionu):
- kurczak, minimum 2 kg
- marchewka, 6-8 sztuk
- korzeń pietruszki, 3 sztuki
- natka pietruszki, pęczek
- por, kawałek
- cebula, 2 duże
- seler, 1 duży
- ziele angielskie, 4 sztuki
- pieprz w ziarnach, 10 ziaren
- liść laurowy, 4 sztuki
- czosnek, 2 ząbki
- sól, 2 łyżeczki
Od kurczaka odciąć piersi i zamrozić je lub przygotować na drugie danie kurczaka z rękawa. Resztę podzielić na elementy, a następnie rozdzielić po połowie do dwóch garnków, zalać wodą, posolić łyżeczką soli i gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu. Zaraz po zagotowaniu należy ściągnąć szumowiny, czyli małe kawałeczki mięsa, które unoszą się wraz z pianą na powierzchni.
Warzywa obrać, cebulę dodatkowo opalić na palniku. Dodać do mięsa wraz z przyprawami. Gotować przez 45 minut. Doprawić solą i mielonym pieprzem do smaku. Odcedzić i ostudzić przez podziałem na porcje i zamrażaniem.