Bulion mięsno-warzywny

Taki bulion to dla mnie podstawa wszystkich zup. A zupy są podstawą moich obiadów do pracy. Nie tracą smaku po podgrzaniu w mikrofalówce, są pożywne i przyjemnie rozgrzewają od środka. 

Wiele osób dziwi się, że po całym dniu pracy mam siłę, żeby codziennie robić sobie obiad na następny dzień. Sprawa jest prosta – raz w tygodniu robię dwa wielkie gary bulionu warzywno-mięsnego, dzielę na porcje i zamrażam. Później zupę wystarczy rozmrozić, dodać warzywa i pyszna zupa gotowa. W najgorszym wypadku jem bulion z makaronem – gdy dopadnie mnie wielki leń.

Z tego przepisu otrzymuje się ok. 10 litrów bulionu, dodatkowo dwie piersi z kurczaka i mięso na pyszne krokiety z warzywami.  To wszystko z jednego kurczaka i paru warzyw. Ja jestem zachwycona tym sprytnym i ekonomicznym rozwiązaniem.

Składniki (na 10 litrów bulionu):

  • kurczak, minimum 2 kg
  • marchewka, 6-8 sztuk 
  • korzeń pietruszki, 3 sztuki
  • natka pietruszki, pęczek
  • por, kawałek
  • cebula, 2 duże 
  • seler, 1 duży
  • ziele angielskie, 4 sztuki
  • pieprz w ziarnach, 10 ziaren
  • liść laurowy, 4 sztuki
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, 2 łyżeczki

 

Od kurczaka odciąć piersi i zamrozić je lub przygotować na drugie danie kurczaka z rękawa. Resztę podzielić na elementy, a następnie rozdzielić po połowie do dwóch garnków, zalać wodą, posolić łyżeczką soli i gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu. Zaraz po zagotowaniu należy ściągnąć szumowiny, czyli małe kawałeczki mięsa, które unoszą się wraz z pianą na powierzchni.

Warzywa obrać, cebulę dodatkowo opalić na palniku. Dodać do mięsa wraz z przyprawami. Gotować przez 45 minut. Doprawić solą i mielonym pieprzem do smaku. Odcedzić i ostudzić przez podziałem na porcje i zamrażaniem.

bulion-miesno-warzwyny-

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *