Pyszny, pożywny, zdrowy.
Szczególnie zimą dobrze jest jeść takie ciepłe śniadania. Chociaż taki budyń nadaje się też jako podwieczorek.
Zachwyca mnie w nim połączenie ananasa z cynamonem. Dopiero niedawno spróbowałam tej boskiej kombinacji i jestem zachwycona.
Budyń można zrobić na dowolnym mleku, w zależności od stosowanej diety. Można też użyć odsączonego z syropu ananasa w puszce. Dobry jest na ciepło i na zimno, dlatego z powodzeniem można go zabrać jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki (na 4 porcje):
- kasza jaglana, 200g
- cukier z wanilią, 2 łyżeczki
- mleko, 1 szklanka
- ananas, 1/4 świeżego ananasa
- cynamon, do posypania
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 15 minut).
Ananasa pokroić w małe kawałki. Mleko zagotować i stopniowo dodawać do niego ugotowaną kaszę i cukier, ciągle blendując ręcznym blenderem, do uzyskania konsystencji budyniu.
Podawać z pokrojonym ananasem, posypany cynamonem.