Budyń jaglany z ananasem

Pyszny, pożywny, zdrowy. 

Szczególnie zimą dobrze jest jeść takie ciepłe śniadania. Chociaż taki budyń nadaje się też jako podwieczorek.

Zachwyca mnie w nim połączenie ananasa z cynamonem. Dopiero niedawno spróbowałam tej boskiej kombinacji i jestem zachwycona.

Budyń można zrobić na dowolnym mleku, w zależności od stosowanej diety. Można też użyć odsączonego z syropu ananasa w puszce. Dobry jest na ciepło i na zimno, dlatego z powodzeniem można go zabrać jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki (na 4 porcje):

  • kasza jaglana, 200g 
  • cukier z wanilią, 2 łyżeczki 
  • mleko, 1 szklanka
  • ananas, 1/4 świeżego ananasa 
  • cynamon, do posypania 

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 15 minut).

Ananasa pokroić w małe kawałki. Mleko zagotować i stopniowo dodawać do niego ugotowaną kaszę i cukier, ciągle blendując ręcznym blenderem, do uzyskania konsystencji budyniu.

Podawać z pokrojonym ananasem, posypany cynamonem.

Budyń jaglany

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *