Fasolka w pomidorach

Fasolka w pomidorach – najszybsza i najprostsza wersja. Dobra na obiad lub na syte śniadanie mistrza. 

Osobiście wolę wersję wegetariańską, ale można dodać kiełbasę jeśli ktoś nie wyobraża sobie bez niej tego dania. Trzeba wtedy dodać mniej wędzonej papryki.

Suchą fasolę należy przed gotowaniem moczyć co najmniej 10 godzin w wodzie, a przed gotowaniem ją przepłukać.

Składniki (na 4 porcje fasolki):

  • fasola biała, 400g suchej lub 2 puszki
  • krojone pomidory w puszce, 2 sztuki
  • przecier pomidorowy, 100g
  • cebula, 2 sztuki
  • czosnek, 2 ząbki
  • liść laurowy, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 2 sztuki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • pieprz, do smaku 
  • cukier, 1 łyżeczka 
  • wędzona papryka, 1 łyżeczka
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • kminek, 5-8 ziarenek
  • olej, 3 łyżki

 

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do niej przyprawy, posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Połowę pomidorów zmiksować, a resztę pozostawić w kawałkach. Wlać pomidory, dodać fasolkę i dusić razem przez 20-25 minut pod przykryciem i na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawić cukrem, solą lub pieprzem.

Fasolka w pomidorach

1 Komentarz

  • Witam, bardzo fajny przepis :), pozwoliłem sobie zamienić fasolkę na ciecierzycę bo już tak gdzieś jadłem ;), tylko wówczas na 400g cieczerzycy to bardziej wchodzą 3 puszki pomidorów krojonych (po 400 ml). Szkoda, że „Pani” nie podała wielkości puszek – na szczęście miałem 3 :). Najlepsze w tym daniu jest to, że jest proste i szybkie do przyrządzenia. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *