Zapiekanka warzywna z makaronem

Jesienna, poprawiająca humor zapiekanka warzywna. 

Zapiekanki zawsze kojarzą mi się z ogromną satysfakcją z jedzenia, ale jednak później wyrzutami sumienia. Dlatego dzisiaj mam przepis na zapiekankę, która rozgrzeje, poprawi humor i nie utuczy!

Danie najlepiej przygotować na dużej, głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie.

Składniki (na 4 porcje):

  • por, 1 mała sztuka (tylko biała część)
  • marchewka, 2 sztuki
  • pietruszka, 3 małe sztuki
  • czosnek, 1 ząbek
  • dynia, 200g miąższu
  • pieczarki, 4 duże sztuki
  • czerwona soczewica, 1/2 szklanki
  • sos sojowy, 2 łyżki 
  • bulion warzywny, 2 szklanki
  • przecier pomidorowy, 1 słoiczek (200g)
  • pomidory w puszcze, 1 puszka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • musztarda angielska, 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz, do smaku
  • makaron, 200g 
  • olej, 3 łyżki 
  • ulubiony ser tarty, odrobina 

 

Pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki również zetrzeć na tarce. Drobno posiekać czosnek.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pora, dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać pieczarki,czosnek i surową soczewicę. Smażyć ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, sos sojowy, pomidory w puszce i przecier. Dodać przyprawy, musztardę i dusić potrawę 27-30 minut pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać.

Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra i dół).

Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania podany na opakowaniu o 3 minuty i przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Wlać do niego zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Posypać małą ilością żółtego sera i zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Zapiekanka warzywna

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *