Jesienna, poprawiająca humor zapiekanka warzywna.
Zapiekanki zawsze kojarzą mi się z ogromną satysfakcją z jedzenia, ale jednak później wyrzutami sumienia. Dlatego dzisiaj mam przepis na zapiekankę, która rozgrzeje, poprawi humor i nie utuczy!
Danie najlepiej przygotować na dużej, głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie.
Składniki (na 4 porcje):
- por, 1 mała sztuka (tylko biała część)
- marchewka, 2 sztuki
- pietruszka, 3 małe sztuki
- czosnek, 1 ząbek
- dynia, 200g miąższu
- pieczarki, 4 duże sztuki
- czerwona soczewica, 1/2 szklanki
- sos sojowy, 2 łyżki
- bulion warzywny, 2 szklanki
- przecier pomidorowy, 1 słoiczek (200g)
- pomidory w puszcze, 1 puszka
- oregano, 1 łyżeczka
- musztarda angielska, 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
- makaron, 200g
- olej, 3 łyżki
- ulubiony ser tarty, odrobina
Pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki również zetrzeć na tarce. Drobno posiekać czosnek.
Na rozgrzanym oleju zeszklić pora, dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać pieczarki,czosnek i surową soczewicę. Smażyć ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, sos sojowy, pomidory w puszce i przecier. Dodać przyprawy, musztardę i dusić potrawę 27-30 minut pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać.
Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra i dół).
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania podany na opakowaniu o 3 minuty i przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Wlać do niego zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Posypać małą ilością żółtego sera i zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach.