Ciasteczka z brązowego masła

Ciasteczka z palonego masła. Bardzo kruche, orzechowe i pyszne.

Palone, brązowe masło nadaje ciastkom charakterystycznego, lekko orzechowego smaku, który w tych ciastkach jest wzbogacony o smak migdałów lub orzechów.

Składniki (na ok. 2 blaszki ciasteczek):

  • masło, 200g 
  • cukier, 100g
  • mąka, 250g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • mielone migdały lub orzechy włoskie, 40g 

Masło pokroić na mniejsze kawałki, roztopić w rondelku i dalej podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania karmelowego koloru (może to zająć nawet do kilkunastu minut). Masło na początku będzie się bardzo pienić, później ta piana opadnie i to jest znak, żeby uważać, bo zamiast palonego masła możemy otrzymać spalone masło. Gotowe palone masło natychmiast przelać do szklanej miski i ostudzić.

W drugiej misce przygotować suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i mielone migdały.

Gdy masło będzie ostudzone, wsypać do niego suche składniki i dokładnie wymieszać, otrzymując tym samym dobrze wyrobione ciasto. Należy z niego uformować rulon o średnicy mniej więcej 6cm, zawinąć do w folię spożywczą lub aluminiową i chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni (grzanie góra i dół), blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto pokroić na ok. 1 cm ciasteczka, które należy luźno poukładać na blaszce. Ciastka piecze się 20-25 minut.

brazowe-maslo


Ciasteczka z brązowego masła

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *