Jajka sadzone z dynią i serem feta

Jajka sadzone z dynią i serem feta-idealne, rozgrzewające śniadanie na zimne jesienne dni.

Składniki (na 2 porcje):

  • jajka, 4 sztuki
  • dynia, mały kawałek ok. 200g
  • cebula, pół małej cebuli
  • czosnek, 1 ząbek
  • olej, 3 łyżki
  • woda, 3 łyżki
  • ser feta, ok. 70g (1/4 opakowania)
  • świeży tymianek, gałązka 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię oraz wodę. Dusić 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Wbić jajka, przykryć pokrywką i smażyć przez 3 minuty. Posypać listkami świeżego tymianku.

Jaja sadzone z dynią i serem feta

Wyjadacz radzi: Gdy w sezonie jesiennym cierpisz na nadmiar dyni, pokrój ją w kostkę i zamróź na tackach. Tę metodę mrożenia opisuję w dziale Spiżarnia.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *