Jajka sadzone z dynią i serem feta-idealne, rozgrzewające śniadanie na zimne jesienne dni.
Składniki (na 2 porcje):
- jajka, 4 sztuki
- dynia, mały kawałek ok. 200g
- cebula, pół małej cebuli
- czosnek, 1 ząbek
- olej, 3 łyżki
- woda, 3 łyżki
- ser feta, ok. 70g (1/4 opakowania)
- świeży tymianek, gałązka
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię oraz wodę. Dusić 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Wbić jajka, przykryć pokrywką i smażyć przez 3 minuty. Posypać listkami świeżego tymianku.
Wyjadacz radzi: Gdy w sezonie jesiennym cierpisz na nadmiar dyni, pokrój ją w kostkę i zamróź na tackach. Tę metodę mrożenia opisuję w dziale Spiżarnia.