Hummus z marchewki

Pasta kanapkowa z marchewki i prażonego sezamu.

Ożywia kanapki już samym kolorem 🙂 Dobrze się komponuje z chlebem dyniowym.

Sprawdzi się również jako dip podczas przyjęć. Można w nim maczać chipsy lub nachosy.

Składniki (na 1 słoiczek pasty):

  • marchewka, ok.1/2 kg
  • prażony sezam, 5 łyżek 
  • oliwa, 4 łyżki 
  • sól, do smaku
  • czosnek, 1 ząbek 

 

Marchewkę obrać i ugotować do miękkości na parze lub w garnku z wodą.

Uprażony sezam zmiksować w blenderze z oliwą i czosnkiem na dość rzadką i w miarę gładką pastę. W osobnym naczyniu zmiksować marchewkę na gładką pastę i stopniowo dodawać olej sezamowo-czosnkowy. Doprawić do smaku solą.

 Hummus z marchewki

Hummus z marchewki

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *