Korzenne placki z dyni

Jesienne, korzenne placki z dyni-palce lizać. 

Wraz ze spadającymi liśćmi, na polach pojawiły się dorodne dynie. Jest to bardzo smaczne i zdrowe warzywo, które z powodzeniem może być wykorzystywane do każdego rodzaju potraw, czy przetworów. Dobrze komponuje się między innymi z przyprawami korzennymi, stąd dzisiejszy przepis. Do wykonania placków używa się surowego miąższu dyni, startego na drobnej tarce, przez co placki są wilgotne w środku.

Prażony sezam otrzymuje się przez podgrzanie sezamu na suchej patelni, aż się upraży. Uwaga, żeby się nie przypalił.

Najlepiej podawać placki najprościej, czyli z cukrem pudrem.

Składniki (na 2 talerze placków):

  • miąższ dyni, ok. 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna, 1 szklanka
  • jajko, 1 sztuka
  • cynamon, 1 i 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
  • suszony imbir, 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • prażony sezam, 2 łyżeczki
  • cukier z wanilią, 1 i 1/2 łyżeczki 
  • mleko, 1 i 1/4 szklanki 
  • olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

 

Dynię oczyścić z pestek i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do dyni dodać mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną wraz z proszkiem do pieczenia, prażony sezam, cukier, mleko oraz jajko. Dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju, do czasu aż będą rumiane z obu stron.

Korzenne placki z dyni

korzenne-placki-dyniowe-3

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment

Skomentuj Tomek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *