Jesienne, korzenne placki z dyni-palce lizać.
Wraz ze spadającymi liśćmi, na polach pojawiły się dorodne dynie. Jest to bardzo smaczne i zdrowe warzywo, które z powodzeniem może być wykorzystywane do każdego rodzaju potraw, czy przetworów. Dobrze komponuje się między innymi z przyprawami korzennymi, stąd dzisiejszy przepis. Do wykonania placków używa się surowego miąższu dyni, startego na drobnej tarce, przez co placki są wilgotne w środku.
Prażony sezam otrzymuje się przez podgrzanie sezamu na suchej patelni, aż się upraży. Uwaga, żeby się nie przypalił.
Najlepiej podawać placki najprościej, czyli z cukrem pudrem.
Składniki (na 2 talerze placków):
- miąższ dyni, ok. 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna, 1 szklanka
- jajko, 1 sztuka
- cynamon, 1 i 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
- suszony imbir, 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- prażony sezam, 2 łyżeczki
- cukier z wanilią, 1 i 1/2 łyżeczki
- mleko, 1 i 1/4 szklanki
- olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia
- cukier puder, do oprószenia
Dynię oczyścić z pestek i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do dyni dodać mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną wraz z proszkiem do pieczenia, prażony sezam, cukier, mleko oraz jajko. Dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju, do czasu aż będą rumiane z obu stron.
Są rewelacyjne, więc na pewno spróbuję zrobić je w domu! Dzięki za przepis 🙂