Placki kukurydziane z serkiem wiejskim

Pyszne, a właściwie to BOSKIE placki serowe ze słodką kukurydzą. 

Banalnie proste w wykonaniu – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski. Warto je zrobić, ponieważ smakują również osobom, które nie przepadają za kukurydzą. Nie wspomnę już o pasibrzuchach, ci to dopiero mają wyżerkę.

Są tak samo dobre na ciepło jak i na zimno, więc można je wziąć jako obiad do pracy lub jako dodatek do mięsa z grilla. Proponuję zrobić do nich delikatny sos czosnkowy.

Składniki (na duży talerz placków):

  • kukurydza w puszce, 340g
  • serek wiejski, 200g
  • mąka pszenna, 4 łyżki 
  • płatki owsiane, 4 łyżki
  • jajka, 2 sztuki
  • sól, szczypta
  • zioła prowansalskie, 1/2 łyżeczki 
  • ostra papryka w proszku, 1/2 łyżeczki 
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki 
  • olej, do smażenia 

 

Do miski wsypać odcedzoną kukurydzę, serek wiejski wraz ze śmietanką, jajka, mąkę, płatki owsiane, a także przyprawy (czyli wszystkie składniki). Dokładnie wymieszać (można wyrobić ręką). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej placki, aż będą rumiane z każdej strony.

Placki kukurydziane z serkiem wiejskim

About the author

wyjadalnia

View all posts

2 komentarze

  • Pominęłam przyprawy za wyjątkiem soli. Podane na lekko słodko z dżemem, u mnie pysznym aroniowo-wiśniowym z Gomaru wyszły tak jak chciałam. Placuszki rarytas, w następnej kolejności zrobię do nich Twoje ragu 🙂

Skomentuj Anulka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *