Ajvar domowy

Ajvar to absolutne odkrycie! Jest to pasta zrobiona z pieczonej papryki, bakłażanów, pomidorów, czosnku, cebuli oraz przypraw. 

Na dobre zadomowił się w mojej kuchni i moim zdaniem pasuje do wszystkiego. Można go stosować jako dodatek np. do kiełbasek czy wędliny, jak i bazę do dania np. w gulaszu, kaszotto czy…pizzy.

Może się wydawać, że nikt nigdy nie zje pasty wykonanej z tak dużej ilości warzyw (ok. 10kg), ale niestety jest to produkt, którego zawsze, ale to zawsze jest za mało. Warto zrobić go w dużej ilości, ponieważ gdy raz zaznamy jego smaku, ciężko o nim zapomnieć, a dostępne w sklepach ajvary są bardzo drogie i mają posmak sztuczności.

Dobrze jest wyposażyć się w specjalny przecierak lub maszynkę do mielenia, które znacznie ułatwią pracę. Czas pieczenia warzyw jest orientacyjny, wszystko zależy od piekarnika. Gdy się nie jest pewnym, lepiej przetrzymać warzywa w piekarniku trochę dłużej.

Składniki (na ok. 9,5l):

  • papryka, 4kg
  • cebula, 6 średnich sztuk
  • czosnek, 3 całe główki
  • bakłażany, 2kg
  • pomidory, 3 i 1/2kg
  • ostre papryczki, 5 sztuk
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • ocet np. winny, 2 łyżki
  • olej lub oliwa, 120 ml
  • sól, 3-4 łyżki
  • słodka papryka w proszku, 3 opakowania
  • cukier, 1 łyżeczka

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, najlepiej ustawić funkcję grill.

Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć ją wnętrzem do góry na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i piec, aż papryka będzie gdzieniegdzie przypieczona (ok. 30 minut). Po upieczeniu paprykę najlepiej wrzucić go dużego garnka, który należy przykryć folią spożywczą lub pokrywką, ponieważ wtedy łatwiej ją obrać.

W czasie, kiedy papryka się piecze, dobrze jest umyć i przekroić na pół pomidory, a następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym razem z obraną cebulą, przekrojonym na pół czosnkiem (w łupinach) i przepołowionymi papryczkami chilli (bez pestek).

Bakłażany umyć i przekroić na pół. Również je należy ułożyć na wyścielonych papierem blaszkach.

Po wyciągnięciu papryki z piekarnika, od razu włożyć do niego bakłażany i pomidory z cebulą i czosnkiem. Warzywa mogą się piec bez nadzoru przez ok. 20 minut, ale po tym czasie trzeba kontrolować stopień upieczenia cebuli i czosnku i wyciągnąć je, żeby się nie przypaliły. Pomidory potrzebują ok. 30 minut, aby się upiec a bakłażany ok. 50 minut.

Paprykę, pomidory, bakłażana oraz papryczkę chilli należy obrać ze skórki, a czosnek wycisnąć z łupin.

Kiedy wszystkie warzywa są upieczone i obrane, należy je rozdrobić na pastę, a są na to następujące sposoby:

  1. przetrzeć je przez sito (sprawdza się przy małej ilości warzyw)
  2. przetrzeć za pomocą specjalnego przecieraka
  3. zmielić w maszynce do mięsa
  4. użyć blendera (nie polecam)

Rozdrobnione warzywa wymieszać z przyprawami, olejem oraz octem i gotować przez ok. 30 minut, do uzyskania gęstej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić.

Gotowy ajvar przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować przez 25 minut w garnku z wrzącą wodą (dno wyłożone ściereczką).

Opisać, przechowywać w chłodnym miejscu i zastanawiać się, czy wystarczy do następnego sezonu 🙂

Ajvar domowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *