Konfitura z wiśni i tymianku

Bo dlaczego nie? 

Można je jeść jako słodki dodatek, ale też zastosować jako wytrawny dodatek do mięs, czy wędlin.

Składniki (na ok. 1l konfitury):

  • wiśnie, ponad 1kg
  • cukier, 800g
  • pęczek świeżego tymianku

 

Wiśnie umyć, wydrylować, odważyć 1 kg. Przełożyć na dużą, głęboką patelnię (można też do garnka o grubym dnie, ale konfitura będzie się dłużej smażyć), zasypać cukrem i dodać listki tymianku. Smażyć przez 1 godzinę i 45 minut, mieszając mniej więcej co 15 minut. Przygotować słoiki – wyparzyć w piekarniku lub w garnku z wodą, który jest wyłożony ścierką.

Jeśli nie jest się pewnym konsystencji, można smażyć jeszcze przez 15 minut, albo wykonać test zimnej pokrywki.

Gotową konfiturę przelać do przygotowanych słoików, (uważając przy tym, aby nie wybrudzić brzegu słoika), dokładnie zakręcić i pasteryzować w garnku z wrzątkiem (garnek wyłożony ściereczką) przez 22 minuty.

Konfitura wiśniowa z tymiankiem

Test zimnej pokrywki: Kilka pokrywek od słoików wsadzić na parę godzin do zamrażarki. Aby sprawdzić, czy konsystencja konfitury będzie odpowiednia po wystygnięciu, nałożyć kroplę na pokrywkę, a następnie schować do zamrażarki na 15 sekund. Sprawdzić, czy konsystencja konfitury na pokrywce jest odpowiednia.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *