Pesto szpinakowe

Każdy ma czasem chwilę słabości. Dzisiaj przedstawię wam przepis na takie właśnie momenty – kiedy się nic nie chce. Jest banalny i mega szybki, a można z niego stworzyć danie dla 4 wyjadaczy. Wystarczy dodać makaron. Czad, nie?

Ja robię je też wtedy, kiedy nie wykorzystam całego zakupionego szpinaku. Robię pesto, pakuję do małych pojemniczków, zamrażam i mam w zamrażarce na wypadek dnia „nicmisięniechce”. Wystarczy go przenieść na noc z zamrażarki do lodówki, albo po prostu rozmrozić na patelni tego samego dnia.

Składniki (na 4 porcje pesto):

  • szpinak, ok. 150g
  • czosnek, 1 ząbek
  • sól, szczypta
  • oliwa, ok. 1/4 szklanki
  • słonecznik łuskany lub orzechy włoskie, ok. 1/4 szklanki
  • ulubiony ser żółty, do posypania (ewentualnie)

 

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą papkę. Gotowe! Teraz wystarczy ugotować makaron. Na patelni podgrzać pesto, wrzucić do niego makaron i dokładnie wymieszać. Podawać posypane ulubionym serem.

Pesto szpinakowe

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *