Dżem śliwkowy

Super smaczny dżem, który również może służyć jako sos do tostów francuskich, czy owsianki.

Składniki (na ok. 1 litr dżemu):

  • śliwki, 1kg
  • sok z jednej cytryny
  • cukier, 500g

 

Śliwki umyć, przekroić na ok. 1cm kawałki. Przełożyć na dużą, głęboką patelnię, zasypać cukrem i wlać sok z cytryny. Zagotować. Smażyć na małym ogniu przez 40 minut, mieszając mniej więcej co 10 minut.

Gotowy dżem przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików (uważając, aby nie wybrudzić brzegu słoika), zakręcić i pasteryzować w garnku z wodą (należy wyłożyć go ściereczką) przez 22 minuty. Wyciągnąć, postawić na drewnianej desce do góry dnem.

Dżem śliwkowy

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *