Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. 

Najlepiej podawać je z makaronem lub kaszą. Dobrze smakują nawet po odgrzaniu, więc będą dobrym daniem do zabrania do pracy.

Składniki (na 4 porcje):

  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • mielona łopatka wieprzowa, 500g
  • czerstwa bułka, 1 sztuka
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • jajko, 1 sztuka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • mąka do obtaczania, ok. 1 szklanki
  • pomidory w puszce, 1 puszka
  • przecier pomidorowy, 250ml 

 

Połowę cebuli należy podsmażyć na 1 łyżeczce oleju wraz z 1 drobno pokrojonym ząbkiem czosnku. Natkę posiekać. Cebulę i natkę wrzucić do malaksera wraz z mięsem, jajkiem, bułką oraz przyprawami. Miksować na małych obrotach do dokładnego połączenia się składników. Z uzyskanej masy uformować ok. 16 pulpecików. Najlepiej jest wcześniej namoczyć dłonie w zimnej wodzie-pulpeciki nie będą się do nich kleiły. Następnie pulpeciki należy obtoczyć w mące.

W głębokim garnku rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać połowę cebuli oraz posiekany ząbek czosnku i podsmażyć je razem z pulpecikami. Pulpeciki podsmażać z każdej strony na rumiany kolor. Dodać przecier pomidorowy, smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać zblendowane pomidory, sól, pieprz, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 20 minut.

Wyjadacz radzi: Aby mięso się łatwiej formowało, można wstawić je na 30 min do lodówki.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *