Pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym.
Najlepiej podawać je z makaronem lub kaszą. Dobrze smakują nawet po odgrzaniu, więc będą dobrym daniem do zabrania do pracy.
Składniki (na 4 porcje):
- cebula, 1 duża
- czosnek, 2 ząbki
- mielona łopatka wieprzowa, 500g
- czerstwa bułka, 1 sztuka
- natka pietruszki, pół pęczka
- jajko, 1 sztuka
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- rozmaryn, 1 łyżeczka
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- mąka do obtaczania, ok. 1 szklanki
- pomidory w puszce, 1 puszka
- przecier pomidorowy, 250ml
Połowę cebuli należy podsmażyć na 1 łyżeczce oleju wraz z 1 drobno pokrojonym ząbkiem czosnku. Natkę posiekać. Cebulę i natkę wrzucić do malaksera wraz z mięsem, jajkiem, bułką oraz przyprawami. Miksować na małych obrotach do dokładnego połączenia się składników. Z uzyskanej masy uformować ok. 16 pulpecików. Najlepiej jest wcześniej namoczyć dłonie w zimnej wodzie-pulpeciki nie będą się do nich kleiły. Następnie pulpeciki należy obtoczyć w mące.
W głębokim garnku rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać połowę cebuli oraz posiekany ząbek czosnku i podsmażyć je razem z pulpecikami. Pulpeciki podsmażać z każdej strony na rumiany kolor. Dodać przecier pomidorowy, smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać zblendowane pomidory, sól, pieprz, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 20 minut.
Wyjadacz radzi: Aby mięso się łatwiej formowało, można wstawić je na 30 min do lodówki.