Leczo z kiełbasą

Doskonałe i szybkie danie jednogarnkowe. 

Dobre jako obiad w upalne dni, a także zimą jako przypomnienie smaku lata.

Składniki (na 4 porcje):

  • czerwona papryka, 2 strąki
  • cukinia, 3 średniej wielkości
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • przecier pomidorowy, 8 łyżeczek
  • papryczka chilli, mały kawałeczek lub szczypta suszonej 
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • kiełbasa, 2 małe sztuki
  • olej, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku

 

Najlepiej na samym początku pokroić wszystkie składniki: cebulę drobno, paprykę, kiełbasę i cukinię w średniej wielkości kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę (ok. 5 minut). Dodać kiełbasę i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać paprykę i smażyć ok. 7 minut, mieszając od czasu do czasu.  Dodać cukinię, drobno posiekany czosnek startą na drobnej tarce papryczkę chilli oraz słodką paprykę i smażyć razem przez ok. 3 minuty. Następnie przykryć garnek pokrywką i dusić razem przez ok. 15 minut.

Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok. 15 minut.

Leczo

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *