Sałatka z brązową soczewicą, botwinką i suszonymi pomidorami.
Składniki (na miskę sałatki):
- brązowa soczewica, 1 szklanka lub 1 puszka soczewicy konserwowej
- botwinka, 1 pęczek
- mix sałat, 1 opakowanie (np. rukola, sałata lodowa, roszponka)
- pomidory suszone, pół słoiczka
- mozzarella, 1 kulka
- czosnek, 2 ząbki
- oliwa, 1/4 szklanki
- cytryna, 1 łyżka
- sól i pieprz, do smaku
- olej ze słoiczka z pomidorami, 5 łyżek
- łuskany słonecznik, 2 garście
Soczewicę ugotować według opisu na opakowaniu i wystudzić (opłukując zimną wodą) lub odsączyć z puszki i przepłukać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Botwinkę dokładnie umyć i pokroić (od buraczka po liście). Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać sałaty, botwinkę, soczewicę, suszone pomidory, olej z pomidorów oraz porwaną na kawałki mozzarellę.
W słoiczku wymieszać składniki dressingu- oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wstrząsnąć. Polać sałatkę sosem i posypać prażonym słonecznikiem.