Sałatka z brązową soczewicą, botwinką i suszonymi pomidorami

Sałatka z brązową soczewicą, botwinką i suszonymi pomidorami. 

Składniki (na miskę sałatki):

  • brązowa soczewica, 1 szklanka lub 1 puszka soczewicy konserwowej
  • botwinka, 1 pęczek
  • mix sałat, 1 opakowanie (np. rukola, sałata lodowa, roszponka)
  • pomidory suszone, pół słoiczka
  • mozzarella, 1 kulka
  • czosnek, 2 ząbki
  • oliwa, 1/4 szklanki 
  • cytryna, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku 
  • olej ze słoiczka z pomidorami, 5 łyżek
  • łuskany słonecznik, 2 garście 

 

Soczewicę ugotować według opisu na opakowaniu i wystudzić (opłukując zimną wodą) lub odsączyć z puszki i przepłukać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Botwinkę dokładnie umyć i pokroić (od buraczka po liście). Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

W misce wymieszać sałaty, botwinkę, soczewicę, suszone pomidory, olej z pomidorów oraz porwaną na kawałki mozzarellę.

W słoiczku wymieszać składniki dressingu- oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wstrząsnąć. Polać sałatkę sosem i posypać prażonym słonecznikiem.

Sałatka z brązową soczewicą, suszonymi pomidorami i botwinką

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *