Lazania resztkowa – z pieczonego kurczaka oraz warzyw.
Często zdarza mi się, że z całego, upieczonego kurczaka zostają jakieś resztki. Ten przepis gwarantuje to, że już nigdy ich nie wyrzucicie! Takiego kurczaka z powodzeniem można zamrozić i użyć innego dnia, przygotowując pyszną lasagne z dowolnymi warzywami.
Składniki (na 4 porcje):
- makaron do lasagne, pół opakowania
- szpinak, 150g
- cebula, 1 sztuka
- marchewka, 2 sztuki
- korzeń pietruszki, 1 sztuka
- ulubiona musztarda, 2 łyżeczki
- mąka pszenna, 2 łyżki
- mleko, 250ml
- pieczony kurczak, 300g
- pomidory w puszce, 1 puszka
- czosnek, 2 małe ząbki
- bazylia, 1 łyżeczka
- sól i pieprz, do smaku
- ulubiony ser, starty na tarce np. mozzarella, 150g
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować naczynie do zapiekania.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju (ok. 3 minuty smażenia na małym ogniu). Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do cebuli i dusić razem przez ok. 6 minut. Szpinak porwać na mniejsze kawałki i dorzucić do warzyw (gdy minie czas ich duszenia). Dusić razem jeszcze przez ok. 3 minuty do czasu, aż szpinak się skurczy. Wsypać mąkę i dodać musztardę, wymieszać, po czym wlać całe mleko i jeszcze raz dokładnie rozmieszać. Dodać porwanego na mniejsze kawałki kurczaka.
Przygotować sos pomidorowy : w blenderze zmiksować pomidory, czosnek, bazylię oraz sól i pieprz.
W naczyniu do zapiekania ułożyć płaty lasagne, a następnie wlać na nie sos warzywny. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a następnie całość zalać sosem pomidorowym i posypać żółtym serem.
Zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Wyjadacz radzi: Można też użyć usmażonych kawałków piersi z kurczaka lub indyka.