Lasagne z warzywami i pieczonym kurczakiem

Lazania resztkowa – z pieczonego kurczaka oraz warzyw. 

Często zdarza mi się, że z całego, upieczonego kurczaka zostają jakieś resztki. Ten przepis gwarantuje to, że już nigdy ich nie wyrzucicie! Takiego kurczaka z powodzeniem można zamrozić i użyć innego dnia, przygotowując pyszną lasagne z dowolnymi warzywami.

Składniki (na 4 porcje):

  • makaron do lasagne, pół opakowania
  • szpinak, 150g 
  • cebula, 1 sztuka
  • marchewka, 2 sztuki
  • korzeń pietruszki, 1 sztuka
  • ulubiona musztarda, 2 łyżeczki
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • mleko, 250ml
  • pieczony kurczak, 300g
  • pomidory w puszce, 1 puszka
  • czosnek, 2 małe ząbki 
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku 
  • ulubiony ser, starty na tarce np. mozzarella, 150g 

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować naczynie do zapiekania.

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju (ok. 3 minuty smażenia na małym ogniu). Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do cebuli i dusić razem przez ok. 6 minut. Szpinak porwać na mniejsze kawałki i dorzucić do warzyw (gdy minie czas ich duszenia). Dusić razem jeszcze przez ok. 3 minuty do czasu, aż szpinak się skurczy. Wsypać mąkę i dodać musztardę, wymieszać, po czym wlać całe mleko i jeszcze raz dokładnie rozmieszać. Dodać porwanego na mniejsze kawałki kurczaka.

Przygotować sos pomidorowy : w blenderze zmiksować pomidory, czosnek, bazylię oraz sól i pieprz.

W naczyniu do zapiekania ułożyć płaty lasagne, a następnie wlać na nie sos warzywny. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a następnie całość zalać sosem pomidorowym i posypać żółtym serem.

Zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Wyjadacz radzi: Można też użyć usmażonych kawałków piersi z kurczaka lub indyka.

Lasagne z warzywami i pieczonym kurczakiem

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *