Ragu – mięsny sos do makaronu

Najlepszy mięsny sos do makaronu!

Długo gotowany, bardzo aromatyczny i treściwy.

Składniki (na 4 porcje):

  • wieprzowe mięso mielone, 500g
  • marchew, 1 sztuka
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • bulion warzywny lub mięsny, 1 szklanka
  • białe wino wytrawne, 1 szklanka
  • pomidory w puszce, 1 puszka
  • przecier pomidorowy, 70g
  • oliwa, 4 łyżki
  • papryka słodka wędzona, 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku 

 

Zamarynować mięso – wymieszać je z ziołami prowansalskimi, rozmarynem, papryką wędzoną i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawić na bok.

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub posiekać drobno w blenderze).

Pomidory w puszcze zblednować na gładką masę.

W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć na niej posiekany ząbek czosnku, cebulę i marchewkę (ok. 3 minut). Dodać mięso, pozostałą oliwę i smażyć, aż mięso będzie usmażone. Wlać wino i odparować (ok. 3-4 minuty). Następnie dodać przecier pomidorowy rozprowadzony w bulionie i gotować ok. 2 minut. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, do czasu zgęstnienia sosu.

Ragu

About the author

wyjadalnia

View all posts

2 komentarze

  • Superancki sos kosmos 🙂 Zrobiłam do farfalle bo akurat miałam ale spaghetti na zdjęciu wyzwala we mnie taki zew natury, iż lecę pędzę do sklepu 🙂 Sos oczywiście w 1/3 wyżarłam sam zanim trafił na talerz 🙂

    • Cieszę się, że smakował. Ten sos pasuje również do lasagne, trzeba go tylko krócej gotować,żeby był dość rzadki. No i przygotować beszamel 🙂 do tego trochę parmezanu i pyszny obiad gotowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *