Wiosenne kaszotto z botwinką, ziemniakami i młodą marchwią. Do tego dużo koperku! Najlepiej, jak wszystko pochodzi z własnego ogródka <3.
Jak każde kaszotto, które tutaj przedstawiam, jest to świetne danie do zabrania do pracy. Dobrze smakuje na ciepło, ale też na zimno. Można np. dodać pokrojony w kostkę ser feta i otrzyma się coś w rodzaju sałatki z kaszy. Robi się je w mniej niż pół godziny.
Składniki (na 4 porcje):
- pęczak, 1 szklanka
- botwinka, 1 pęczek
- cebula, 1 sztuka
- marchewka, 1 sztuka
- bulion, 400ml
- ziemniaki, 2 małe sztuki
- koperek, pół pęczka
- czosnek, 1 ząbek
- sól i pieprz, do smaku
- olej, 3 łyżki
W głębokim garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki i marchewkę w dość drobną kostkę. Botwinkę umyć, oderwać buraczki i pokroić je na plasterki. Wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać pęczak i czosnek i smażyć z warzywami przez 3 minuty. Wlać bulion i dodać buraczki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, czasami mieszając.
Liście i łodygi botwinki pokroić na mniejsze kawałki. Koperek i natkę drobno posiekać. Gdy kasza będzie już miękka, wrzucić je do kaszotta i zamieszać. Dusić jeszcze ok. 2 minuty.