Kaszotto wiosenne

Wiosenne kaszotto z botwinką, ziemniakami i młodą marchwią. Do tego dużo koperku! Najlepiej, jak wszystko pochodzi z własnego ogródka <3.

Jak każde kaszotto, które tutaj przedstawiam, jest to świetne danie do zabrania do pracy. Dobrze smakuje na ciepło, ale też na zimno. Można np. dodać pokrojony w kostkę ser feta i otrzyma się coś w rodzaju sałatki z kaszy. Robi się je w mniej niż pół godziny.

Składniki (na 4 porcje):

  • pęczak, 1 szklanka
  • botwinka, 1 pęczek
  • cebula, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • bulion, 400ml
  • ziemniaki, 2 małe sztuki 
  • koperek, pół pęczka
  • czosnek, 1 ząbek 
  • sól i pieprz, do smaku 
  • olej, 3 łyżki

 

W głębokim garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki i marchewkę w dość drobną kostkę. Botwinkę umyć, oderwać buraczki i pokroić je na plasterki. Wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać pęczak i czosnek i smażyć z warzywami przez 3 minuty. Wlać bulion i dodać buraczki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, czasami mieszając.

Liście i łodygi botwinki pokroić na mniejsze kawałki. Koperek i natkę drobno posiekać. Gdy kasza będzie już miękka, wrzucić je do kaszotta i zamieszać. Dusić jeszcze ok. 2 minuty.

Kaszotto wiosenne

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *