Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne – z serami, pieczarkami i szynką dojrzewającą. 

Równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobre do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Są zrobione z dodatkiem płatków owsianych i mają dużo warzyw, więc są bardzo sycące.

Składniki (na ok.12 sztuk):

  • mąka pełnoziarnista, 1 szklanka
  • mąka biała typ 450, 1 szklanka
  • płatki owsiane, pół szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • jajko, 2 sztuki
  • olej, 1/3 szklanki
  • mleko, 1 szklanka
  • ser typu Feta, pół kostki
  • ser typu Parmezan, ok. 20g
  • suszone pomidory w zalewie, 8 sztuk
  • pieczarki, 100g
  • serek ricotta, 100 g
  • szynka dojrzewająca np. Szwarcwaldzka, 50 g
  • papryczka chilli, 1/4 strąka
  • sól, pół łyżeczki
  • pieprz, szczypta
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • papryka wędzona, pół łyżeczki
  • słonecznik łuskany, kilka garści

 

Piekarnik włączyć na 180 stopni (grzanie góra i dół, bez termoobiegu). Foremki na muffiny wyłożyć papierem do pieczenia lub specjalnymi papilotkami.

Najlepiej na początku przygotować warzywa i sery. Ser Feta pokroić na kosteczki, a typu Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Paprykę chili drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Zioła drobno posiekać.

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, płatki owsiane, paprykę wędzoną i proszek do pieczenia. Dodać mleko, jajka (białka można ubić), olej, sól, pieprz, papryczkę chilli, ser ricotta oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać.

Do przygotowanych foremek nałożyć po łyżce przygotowanego ciasta. Następnie układać na nim: pomidory, ser Feta, ser tarty, pieczarki, porwaną szynkę dojrzewającą. Przykryć pozostałym ciastem. Posypać słonecznikiem.

Piec przez 25 minut w 180 stopniach do czasu, aż muffiny się ładnie zrumienią.

Muffiny wytrawne

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *