Bardzo fajna słodycz, kiedy przychodzą niezapowiedziani goście. Robi się je w mniej więcej pół godziny, są pyszne i zasmakują każdemu wyjadaczowi!
Do ich przyrządzenia można użyć dowolnych owoców – zarówno mrożonych (nie trzeba ich rozmrażać przed przyrządzaniem), jak i świeżych.
Składniki (ok. 16 babeczek):
- mąka pszenna, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier z wanilią, 2 łyżeczki
- cukier, 2/3 szklanki
- jogurt naturalny, 370g (duże opakowanie)
- mleko, 1/4 szklanki
- olej rzepakowy, 1/3 szklanki
- jajka, 2 sztuki
- borówki, 1 małe opakowanie (mogą być świeże i mrożone)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzanie góra i dół. Foremkę na babeczki wypełnić papierowymi papilotkami, żeby można było je wygodnie wyciągnąć.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodać jogurt naturalny, jajka, olej, mleko i wymieszać.
Do przygotowanych foremek wlać po łyżce masy, następnie włożyć po 2-3 borówki i przykryć kolejną porcją masy. Foremki powinny być wypełnione do 2/3 wysokości, tak aby ciasto mogło wyrosnąć i nie wypłynąć z nich.
Super babeczki:) Dzieciom bardzo smakowały:)