Babeczki jogurtowe z borówkami

Bardzo fajna słodycz, kiedy przychodzą niezapowiedziani goście. Robi się je w mniej więcej pół godziny, są pyszne i zasmakują każdemu wyjadaczowi!

Do ich przyrządzenia można użyć dowolnych owoców – zarówno mrożonych (nie trzeba ich rozmrażać przed przyrządzaniem), jak i świeżych.

Składniki (ok. 16 babeczek):

  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier z wanilią, 2 łyżeczki
  • cukier, 2/3 szklanki
  • jogurt naturalny, 370g (duże opakowanie)
  • mleko, 1/4 szklanki
  • olej rzepakowy, 1/3 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • borówki, 1 małe opakowanie (mogą być świeże i mrożone)

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzanie góra i dół. Foremkę na babeczki wypełnić papierowymi papilotkami, żeby można było je wygodnie wyciągnąć.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodać jogurt naturalny, jajka, olej, mleko i wymieszać.

Do przygotowanych foremek wlać po łyżce masy, następnie włożyć po 2-3 borówki i przykryć kolejną porcją masy. Foremki powinny być wypełnione do 2/3 wysokości, tak aby ciasto mogło wyrosnąć i nie wypłynąć z nich.

Babeczki jogurtowe z borówkami

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *