Zupa pomidorowa z czesterkami

Gęsta zupa pomidorowa z czesterkami. 

Czesterki to nic innego jak czerstwy chleb, moczony w jajku, obtoczony w bułce tartej i usmażony. Idealny dodatek do zup!

W tym przepisie wykorzystuję również świeże zioła. Moim zdaniem są one ważnym składnikiem smacznych potraw. Mają w sobie świeży, mocny aromat, który nie zawsze można wydobyć z suszonych ziół. Bardzo łatwo jest je hodować – można rozpocząć hodowlę z nasion, a można też kupić gotowe sadzonki w sklepach ogrodniczych lub na lokalnych bazarach. Nie polecam kupowania sadzonek w supermarketach – nie wytrzymują one tak długo, jak sadzonki czy zioła z nasion i są mocno nawożone. Zioła nie wymagają zbyt wielkiej pielęgnacji – wystarczy pamiętać, żeby je podlewać. Jeśli nie ma się głowy ani czasu nawet na to, można kupić sadzonkę, obciąć listki, zamrozić i mieć zawsze świeże zioła pod ręką. Jest to też świetny sposób na przechowywanie ziół podczas zimy – np. gdy hoduje się je w przydomowym ogrodzie.

Składniki (na 4 porcje):

  • pomidory w puszce, 2 puszki (ok. 520g)
  • przecier pomidorowy, 200g (najlepiej domowy)
  • rosół lub bulion warzywny, 800ml
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwa, 3 łyżki
  • świeży tymianek, kilka gałązek
  • świeże oregano, kilka listków
  • świeża bazylia, 4 listki
  • cukier trzcinowy, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • czerstwy chleb, 4 kromki
  • jajko, 2 sztuki
  • bułka tarta, ok. 1 szklanka
  • tarty ser żółty, kilka łyżek 
  • olej rzepakowy, 3 łyżki 

 

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pomidory z puszki oraz drobno posiekany czosnek. Dusić razem na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Dodać przecier pomidorowy, cukier trzcinowy oraz listki tymianku, oregano i bazylii, wymieszać. Dusić jeszcze 5 minut. Miksować, dodając po chochli rosół lub bulion. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotować czesterki : W głębokim talerzu roztrzepać jajka, w drugim przygotować bułkę tartą wymieszaną z tartym serem. Chleb pokroić w paski i maczać je w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z serem. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.

Zupa pomidorowa z czesterkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *