Wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Dobrze smakuje z mięsem z grilla w majowy weekend.
Szparagi mogą się wydawać drogim produktem (kosztują minimum 10 zł), ale warto je jeść, ponieważ są one bardzo krótko dostępne (od maja do końca czerwca). W skali roku nie wydamy więc na nie aż tak dużo pieniędzy :). Są niskokaloryczne, a równocześnie bogate w witaminy i mikroelementy, no i są pyszne!
Składanki (na miskę sałatki):
- ziemniaki, 1kg
- zielone szparagi, 1 opakowanie
- rzodkiewka, 1 pęczek
- rukola, 1 opakowanie
- czosnek, 2 ząbki
- oliwa z oliwek, 1/3 szklanki
- sól, szczypta + szczypta do przyprawienia szparagów
- świeżo mielony pieprz, do smaku
- sok z cytryny, 2 łyżki
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Szparagi polać oliwą, posypać solą i pieprzem i grillować przez 5 minut na suchej patelni grillowej. Wystudzić i pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Rzodkiewkę umyć i pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć i wysuszyć w wirówce do sałaty.
W małym słoiku wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz drobno posiekany czosnek – wystarczy zamknąć słoik i nim kilka razy wstrząsnąć, żeby otrzymać sos.
Składniki sałatki wymieszać i chwilę przed podaniem polać sosem. Po czym sałatkę ponownie wymieszać, aby czosnek równomiernie się rozłożył. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.