Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Dobrze smakuje z mięsem z grilla w majowy weekend. 

Szparagi mogą się wydawać drogim produktem (kosztują minimum 10 zł), ale warto je jeść, ponieważ są one bardzo krótko dostępne (od maja do końca czerwca). W skali roku nie wydamy więc na nie aż tak dużo pieniędzy :). Są niskokaloryczne, a równocześnie bogate w witaminy i mikroelementy, no i są pyszne!

Składanki (na miskę sałatki):

  • ziemniaki, 1kg
  • zielone szparagi, 1 opakowanie
  • rzodkiewka, 1 pęczek
  • rukola, 1 opakowanie
  • czosnek, 2 ząbki
  • oliwa z oliwek, 1/3 szklanki
  • sól, szczypta + szczypta do przyprawienia szparagów
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • sok z cytryny, 2 łyżki

 

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Szparagi polać oliwą, posypać solą i pieprzem i grillować przez 5 minut na suchej patelni grillowej. Wystudzić i pokroić na ok. 3 cm kawałki.

Rzodkiewkę umyć i pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć i wysuszyć w wirówce do sałaty.

W małym słoiku wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz drobno posiekany czosnek – wystarczy zamknąć słoik i nim kilka razy wstrząsnąć, żeby otrzymać sos.

Składniki sałatki wymieszać i chwilę przed podaniem polać sosem. Po czym sałatkę ponownie wymieszać, aby czosnek równomiernie się rozłożył. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Sałatka z ziemniakami i grillowanymi szparagami

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *