Kaszotto z młodymi warzywami

Przepis na kaszotto z pęczaku z rzodkiewkami, marchewką, cukinią oraz młodą kapustą. 

Rzodkiewki to nie tylko dobry dodatek do kanapek czy twarożku – bardzo dobrze smakują duszone z dodatkiem masła. Można je także upiec w piekarniku jako dodatek do obiadu.

Potrawa ta jest dobra sama w sobie, ale może też być dodatkiem do dań mięsnych. Bardzo dobrze nadaje się jako danie do zabrania i odgrzania w pracy.

Składniki (na 4 porcje):

  • marchew, 2 sztuki
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • koperek, pół pęczka 
  • cukinia, 1 mała sztuka
  • młoda kapusta, 1/4 główki 
  • kasza jęczmienna pęczak, 1 szklanka
  • olej, 2 łyżki
  • cebula, 1 sztuka
  • rzodkiewka, 7-8 sztuk
  • sos sojowy, 1 łyżka
  • papryczka chilli, mały kawałek 
  • sól i pieprz, do smaku 
  • woda, ok. 1/2 szklanki
  • masło, 1 łyżeczka 

 

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkować. Do cebuli wrzucić marchewkę, cukinię oraz kapustę, wlać wodę oraz sos sojowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.

W czasie, gdy warzywa się duszą, ugotować kaszę pęczak według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 15 minut).

Rzodkiewki umyć i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy kapusta będzie miękka, dodać rzodkiewki i łyżeczkę masła. Wymieszać i dodać ugotowany pęczak.

Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać i wrzucić do kaszotta. Potrawę przyprawić papryczką chilli, solą oraz pieprzem według uznania.

Kaszotto warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *