Moja ulubiona zupa wiosenna, zabielana zasmażką, podawana z koperkiem.
Przepis dostałam parę lat temu i od tej pory gotuję ją każdej wiosny.
Składniki (na 4 porcje):
- młoda kapusta, 1 główka (ok. 900g)
- ziemniaki, 3-4 sztuki
- marchewka, 1-2 sztuki
- pietruszka, 1 sztuka
- seler, pół małego korzenia
- cebula, 1 sztuka
- koperek, pół pęczka
- mąka pszenna, 3 łyżki
- masło, 3 łyżki
- bulion warzywny, 2 litry
- ziele angielskie, 2 ziarna
- liść laurowy, 1 sztuka
- ziarenka pieprzu, 3-4 sztuki
- sól i pieprz, do smaku
Marchewkę, pietruszkę, selera oraz ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem kuchenki. Bulion zagotować, wrzucić do niego marchewkę, pietruszkę, selera oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy. Gotować 7 minut. Kapustę drobno poszatkować (usunąć wcześniej głąb). Dodać ziemniaki i gotować jeszcze 8 minut, a po tym czasie dodać kapustę, przykryć pokrywką i gotować 20 minut (do czasu, aż kapusta będzie miękka).
Na głębokiej patelni zrobić zasmażkę-rozpuścić masło i wsypać do niego mąkę. Smażyć na małym ogniu, mieszając przez ok. 2 minuty. Do zasmażki dodać chochlę zupy i dokładnie zamieszać. Czynność powtórzyć ok. 4 razy, aż zasmażka będzie bardzo wodnista i bez grudek. Wlać zawartość patelni do zupy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.