Zupa z młodej kapusty

Moja ulubiona zupa wiosenna, zabielana zasmażką, podawana z koperkiem. 

Przepis dostałam parę lat temu i od tej pory gotuję ją każdej wiosny.

Składniki (na 4 porcje):

  • młoda kapusta, 1 główka (ok. 900g)
  • ziemniaki, 3-4 sztuki
  • marchewka, 1-2 sztuki
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, pół małego korzenia
  • cebula, 1 sztuka 
  • koperek, pół pęczka 
  • mąka pszenna, 3 łyżki
  • masło, 3 łyżki 
  • bulion warzywny, 2 litry
  • ziele angielskie, 2 ziarna
  • liść laurowy, 1 sztuka
  • ziarenka pieprzu, 3-4 sztuki
  • sól i pieprz, do smaku

 

Marchewkę, pietruszkę, selera oraz ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem kuchenki. Bulion zagotować, wrzucić do niego marchewkę, pietruszkę, selera oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy. Gotować 7 minut. Kapustę drobno poszatkować (usunąć wcześniej głąb). Dodać ziemniaki i gotować jeszcze 8 minut, a po tym czasie dodać kapustę, przykryć pokrywką i gotować 20 minut (do czasu, aż kapusta będzie miękka).

Na głębokiej patelni zrobić zasmażkę-rozpuścić masło i wsypać do niego mąkę. Smażyć na małym ogniu, mieszając przez ok. 2 minuty. Do zasmażki dodać chochlę zupy i dokładnie zamieszać. Czynność powtórzyć ok. 4 razy, aż zasmażka będzie bardzo wodnista i bez grudek. Wlać zawartość patelni do zupy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.

Zupa z młodej kapusty

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *