Makaron zapiekany z pieczarkami

Zapiekany makaron z pieczarkami. Szybki obiad na leniwe dni. Baardzo sycący. Polecam gruby makaron np. o kształcie średniej wielkości muszli lub kalmarów.

Składniki (4 porcje zapiekanki):

  • makaron, 200g 
  • pieczarki, 350g
  • śmietanka 30%, 250ml 
  • masło, 2 łyżeczki
  • mąka, 2 łyżeczki 
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • białe wino wytrawne, 100ml 
  • sól i pieprz, do smaku 
  • olej, 3 łyżki
  • ser typu Parmezan, 20g

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne do zapiekania.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 3 minuty.

Cebulę oraz czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić pieczarki na patelnię i smażyć przez ok. 7 minut. Dodać masło i roztopić, a następnie całość posypać mąką (najlepiej przesiać przez sitko), wymieszać i smażyć ok. 1 minuty. Dodać wino i gotować przez 3 minuty, a następnie dodać śmietankę i zagotować. Ugotowany makaron zalać sosem pieczarkowym i piec przez 15 minut w 180 stopniach, zamieszać i piec jeszcze 5 minut.

Zapiekany makaron z pieczarkami

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *