Zapiekany makaron z pieczarkami. Szybki obiad na leniwe dni. Baardzo sycący. Polecam gruby makaron np. o kształcie średniej wielkości muszli lub kalmarów.
Składniki (4 porcje zapiekanki):
- makaron, 200g
- pieczarki, 350g
- śmietanka 30%, 250ml
- masło, 2 łyżeczki
- mąka, 2 łyżeczki
- cebula, 1 sztuka
- czosnek, 1 ząbek
- natka pietruszki, pół pęczka
- gałka muszkatołowa, szczypta
- białe wino wytrawne, 100ml
- sól i pieprz, do smaku
- olej, 3 łyżki
- ser typu Parmezan, 20g
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne do zapiekania.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 3 minuty.
Cebulę oraz czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić pieczarki na patelnię i smażyć przez ok. 7 minut. Dodać masło i roztopić, a następnie całość posypać mąką (najlepiej przesiać przez sitko), wymieszać i smażyć ok. 1 minuty. Dodać wino i gotować przez 3 minuty, a następnie dodać śmietankę i zagotować. Ugotowany makaron zalać sosem pieczarkowym i piec przez 15 minut w 180 stopniach, zamieszać i piec jeszcze 5 minut.