Torcik sernikowy z mascarpone

Torcik z czekoladową masą serową oraz kawową masą mascarpone.

Dla miłośników czekolady, sernika i tortów.

Składniki (na blaszkę o średnicy 23cm):

Biszkopt:

  • jaja, 4 sztuki
  • cukier, pół szklanki
  • mąka pszenna, pół szklanki
  • mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki

Masa serowa:

  • ser biały w kostce, 150g
  • serek śmietankowy w kostce, 250g
  • jajko, 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • cukier, pół szklanki
  • gorzka czekolada, 100g
  • kakao, 1 łyżeczka 

Masa mascarpone:

  • serek mascarpone, 250g
  • żółtka, 2 sztuki
  • białko, 1 sztuka
  • cukier, 3 łyżki
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
  • wrzątek, 2 łyżki
  • żelatyna, 1 łyżeczka 

Dodatkowo: 

  • likier amaretto (ewentualnie likier czekoladowy), kilka łyżek
  • gorzka czekolada do ozdobienia tortu, ok. 1/2 tabliczki
  • kakao do oprószenia, 2-3 łyżeczki 
  • ewentualnie małe ciasteczka do ozdoby

 

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na wysokich obrotach, aż do pojawiania się piany. Wtedy stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka wraz z cukrem ubić na gęstą, błyszczącą pianę (ok. 6 minut). Wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku. Następnie po 1 łyżce dodawać wymieszane mąki, mieszając drewnianą łyżką.

Ciasto przelać do formy i piec w 170 stopniach przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić energicznie na blat. Studzić przez ok.30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Dół włożyć z powrotem do blaszki wraz przyklejonym papierem do pieczenia, górę odłożyć na talerz.

Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W kąpieli wodnej (tzn. w misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuścić czekoladę, ostudzić. Blenderem ręcznym (lub za pomocą malaksera) zmiksować sery, cukier oraz jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną i kakao, zmiksować. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Na połówkę blatu pozostawioną w blaszce wylać masę serową i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Całkowicie ostudzić. Najlepiej najpierw przez 30 min w zimnym pomieszczeniu lub przy otwartym oknie, potem 20 w lodówce.

Masa mascarpone: Nad garnkiem z gotującą się wodą ubijać jajka z cukrem do uzyskania gęstej białej piany. W drugiej misce chwilę zmiksować mascarpone, a następnie wlać do niego masę jajeczną oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Wyłożyć nieco ponad 1/2 na ostudzony blat sernikowy, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć alkoholem lub mocno zaparzoną herbatą. Resztą masy mascarpone posmarować wierzch oraz boki tortu. Boki udekorować startą czekoladą, a wierzch posypać kakao.

Gotowy tort schłodzić w lodówce jeszcze minimum przez godzinę.

Torcik sernikowy z masą mascarpone

 

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *