Sałatka z kuskusem i granatem

Lubię połączenie owoców i warzyw w sałatkach. Będzie ona dobra zarówno latem, jak i zimą, ponieważ składniki do jej przyrządzania dostępne są przez cały rok. 

Kuskus można też zalać bulionem warzywnym lub mięsnym, co wzbogaci jego smak.

Składniki (na miskę sałatki):

  • kuskus, ok. 220g
  • granat, 1 sztuka
  • ciecierzyca, 1 puszka lub szklanka namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
  • cukinia, 1 średnia sztuka
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • pestki słonecznika, 2-3 garście
  • oliwa z oliwek, 1/2 szklanki 
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • czosnek, pół małego ząbka
  • miód, 1 łyżeczka 
  • sól i pieprz, do smaku

 

Kuskus zalać posolonym wrzątkiem (0,5 cm nad jego powierzchnią), dokładnie wymieszać widelcem i odstawić na ok. 8 minut, a następnie ponownie go rozmieszać.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu, przesypać do miseczki i odstawić do ostygnięcia.

Wyłuskać ziarna z granatu, ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać, cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub za pomocą specjalnej obieraczki, dzięki której można uzyskać cienkie paseczki warzyw). Natkę pietruszki i papryczkę chilli drobno posiekać.

Przygotować dressing: w słoiczku wymieszać oliwę wraz z sokiem z cytryny, miodem solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Cukinię, granat, ciecierzycę oraz papryczkę chilli wymieszać z rozdrobnionym kuskusem. Posypać natką pietruszki, pestkami słonecznika i polać dressingiem przed samym podaniem. Dokładnie wymieszać.

Sałatka z kuskusem i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *