Lubię połączenie owoców i warzyw w sałatkach. Będzie ona dobra zarówno latem, jak i zimą, ponieważ składniki do jej przyrządzania dostępne są przez cały rok.
Kuskus można też zalać bulionem warzywnym lub mięsnym, co wzbogaci jego smak.
Składniki (na miskę sałatki):
- kuskus, ok. 220g
- granat, 1 sztuka
- ciecierzyca, 1 puszka lub szklanka namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
- cukinia, 1 średnia sztuka
- natka pietruszki, pół pęczka
- pestki słonecznika, 2-3 garście
- oliwa z oliwek, 1/2 szklanki
- sok z cytryny, 2 łyżki
- czosnek, pół małego ząbka
- miód, 1 łyżeczka
- sól i pieprz, do smaku
Kuskus zalać posolonym wrzątkiem (0,5 cm nad jego powierzchnią), dokładnie wymieszać widelcem i odstawić na ok. 8 minut, a następnie ponownie go rozmieszać.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu, przesypać do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
Wyłuskać ziarna z granatu, ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać, cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub za pomocą specjalnej obieraczki, dzięki której można uzyskać cienkie paseczki warzyw). Natkę pietruszki i papryczkę chilli drobno posiekać.
Przygotować dressing: w słoiczku wymieszać oliwę wraz z sokiem z cytryny, miodem solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Cukinię, granat, ciecierzycę oraz papryczkę chilli wymieszać z rozdrobnionym kuskusem. Posypać natką pietruszki, pestkami słonecznika i polać dressingiem przed samym podaniem. Dokładnie wymieszać.