Kokosanki

Inaczej lamingtony – biszkopt kawowy oblany polewą czekoladową z wiórkami kokosowymi. 

Biszkopt najlepiej zrobić dzień wcześniej, wieczorem, żeby się dokładnie wystudził.

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • mąka, 210g 
  • ciepłe masło, 125g
  • cukier, 150g
  • cukier z wanilią, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana, 3 łyżki
  • mleko, 3 łyżki
  • jaja, 2 sztuki
  • sól, szczypta
  • kawa rozpuszczalna, 4 łyżki
  • gorzka czekolada (70% kakao), 150g
  • masło, 40g 
  • mleko, 200ml
  • cukier puder, 320g
  • kakao, 60g
  • wiórki kokosowe, 300g

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół). Blaszkę o wymiarach 30×26 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią (ok.2 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując ok. 30 sekund.

 W drugiej misce wymieszać mąkę, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Stopniowo (najlepiej w 3 partiach) dodawać je do masy maślanej, za każdym razem dobrze mieszając. Gdy masa będzie gładka, dodać śmietanę oraz mleko i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i równomiernie rozłożyć.

Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż do suchego patyczka. Po wyciągnięciu biszkopt zostawić do całkowitego wystygnięcia. Jeśli jest studzony przez noc, należy go wyjąć z blaszki i przykryć folią.

Po ostudzeniu biszkopt podzielić na ok. 30 równych części.

Czekoladę z masłem umieścić w misce nad gorącą wodą i rozpuścić. W drugiej misce wymieszać cukier puder z kakao. W małym garnuszku podgrzać mleko i wlać je do mieszaniny cukru pudru z kakao, cały czas mieszając. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować miskę z wiórkami kokosowymi, a także płaskie blaszki (lub tacki) wyłożone papierem do pieczenia.

Każde ciasteczko zanurzać w masie czekoladowej, tak aby były całkowicie pokryte (należy chwilę potrzymać ciastko nad miską, aby nadmiar polewy obciekł). Następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych i układać do zastygnięcia na blaszce z papierem.

Gotowe ciastka zostawić na minimum godzinę do zastygnięcia.

Wyjadacz radzi: Ciastka, przed obtoczeniem w masie czekoladowej, można też nadziać kajmakiem. Lekko podgrzaną masę kajmakową należy przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą nadziewać ciastka.

Lamingotny

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *