Buraki nadziewane kaszą jaglaną

Idealny obiad dla miłośników buraków i kaszy! Buraki nadziewane kaszą jaglaną z warzywami, zapiekane w piekarniku. 

Najlepiej użyć średniej wielkości buraków, które będą się trochę dłużej gotować, ale za to łatwo będzie je wydrążyć i nadziać. Zamiast ciecierzycy można użyć małych kawałków podsmażonego kurczaka lub odrobiny dobrze doprawionego mięsa mielonego.

Składniki (na 8 buraków):

  • kasza jaglana, 1 woreczek (100g)
  • ciecierzyca, pół puszki
  • jarmuż, garść (może być też szpinak)
  • papryczka chilli, do smaku
  • ser typu feta, pół kostki
  • czosnek, pół ząbka
  • słodka papryka wędzona, pół łyżeczki
  • zioła prowansalskie, pół łyżeczki
  • bulion, 1/4 szklanki 
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • buraki, 8 średniej wielkości sztuk
  • ser typu Parmezan, kawałek do starcia 

 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół).

Buraki ugotować w mundurkach (30-40 minut, w zależności od wielkości). Lekko ostudzić, obrać i wydrążyć. Podciąć spód, żeby się nie przewracały.

Kaszę jaglaną gotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 3 minuty. Odsączyć.

Ser feta pokroić w drobną kostkę. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, usuwając twarde części łodygi.

Przygotować farsz: kaszę jaglaną wymieszać z ciecierzycą, jarmużem, startą na tarce papryczką chilli, ziołami prowansalskimi, papryką wędzoną, serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub drobno pokrojonym), posiekaną natką oraz pieprzem i solą (soli nie za dużo, bo ser feta jest słony). Dodać bulion i wymieszać.

Buraki nadziewać przygotowanym farszem i posypać startym na tarce o drobnych oczkach serem typu Parmezan. Piec w 190 stopniach przez 20-25 minut.

Wyjadacz radzi: Ze składników na farsz wyjdzie też fajna zapiekanka. Wystarczy dodać więcej bulionu (czyli 3/4 szklanki) i przełożyć go do kokilek (małych naczynek do zapiekania). Posypać startym serem typu Parmezan (lub innym ulubionym żółtym serem). Piec w 190 stopniach przez 25-30 minut.

Buraki nadziewane kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *