Szybki, łatwy i zdrowy obiad z jednej torebki :).
Składniki wystarczy pokroić, a kurczaka doprawić i piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia.
Składniki (na 2 porcje):
- pierś z kurczaka, 1 sztuka
- marchewka, 1 sztuka
- papryka, pół strąka
- pieczarki, 6-7 sztuk
- ziemniaki, 5-6 ziemniaków
- cebula, 1 mała
- czosnek, 2 ząbki
- sól i pieprz, do smaku
- papryka słodka wędzona, 1 łyżeczka do kurczaka + 1/2 łyżeczki do warzyw
- zioła prowansalskie, 1/2 łyżeczki do kurczaka +1/2 łyżeczki do warzyw
- bazylia, 1/2 łyżeczki do kurczaka + 1/2 do warzyw
- olej, 4 łyżki do kurczaka + 2 do warzyw
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (funkcja termoobieg). Przygotować rękaw do pieczenia i naczynie żaroodporne (w nim należy ułożyć wypełniony rękaw).
Kurczaka oczyścić i naciąć lekko na krzyż (tylko z wierzchu, z dwóch stron) i zamarynować w oleju wymieszanym z papryką wędzoną (1 łyżeczka), ziołami prowansalskimi (pół łyżeczki), bazylią (pół łyżeczki), drobno pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na chwilę, żeby się zamarynował.
Marchewkę i pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę również umyć i pokroić. Ziemniaki wyszorować i pokroić na nieco mniejsze kawałki, niż pozostałe warzywa. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Całość wymieszać ze słodką papryką wędzoną (pół łyżeczki), bazylią (pół łyżeczki), ziołami prowansalskimi (pół łyżeczki) oraz 2 łyżkami oleju.
Do rękawa włożyć najpierw warzywa, a następnie położyć na nich kurczaka. Szczelnie zamknąć. Piec w 190 stopniach z funkcją termoobieg przez 35-40 minut.
Wyjadacz radzi: Ten przepis to wersja podstawowa – z warzyw świetnie sprawdzą się też brokuły, brukselka, cukinia i dynia.