Kurczak z rękawa

Szybki, łatwy i zdrowy obiad z jednej torebki :). 

Składniki wystarczy pokroić, a kurczaka doprawić i piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia.

Składniki (na 2 porcje):

  • pierś z kurczaka, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • papryka, pół strąka
  • pieczarki, 6-7 sztuk
  • ziemniaki, 5-6 ziemniaków
  • cebula, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól i pieprz, do smaku
  • papryka słodka wędzona, 1 łyżeczka do kurczaka + 1/2 łyżeczki do warzyw
  • zioła prowansalskie, 1/2 łyżeczki do kurczaka +1/2 łyżeczki do warzyw
  • bazylia, 1/2 łyżeczki do kurczaka + 1/2 do warzyw
  • olej, 4 łyżki do kurczaka + 2 do warzyw

 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (funkcja termoobieg). Przygotować rękaw do pieczenia i naczynie żaroodporne (w nim należy ułożyć wypełniony rękaw).

Kurczaka oczyścić i naciąć lekko na krzyż (tylko z wierzchu, z dwóch stron) i zamarynować w oleju wymieszanym z papryką wędzoną (1 łyżeczka), ziołami prowansalskimi (pół łyżeczki), bazylią (pół łyżeczki), drobno pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na chwilę, żeby się zamarynował.

Marchewkę i pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę również umyć i pokroić. Ziemniaki wyszorować i pokroić na nieco mniejsze kawałki, niż pozostałe warzywa. Cebulę  obrać i pokroić w piórka. Całość wymieszać ze słodką papryką wędzoną (pół łyżeczki), bazylią (pół łyżeczki), ziołami prowansalskimi (pół łyżeczki) oraz 2 łyżkami oleju.

Do rękawa włożyć najpierw warzywa, a następnie położyć na nich kurczaka. Szczelnie zamknąć. Piec w 190 stopniach z funkcją termoobieg przez 35-40 minut.

Kurczak z rękawa

Wyjadacz radzi: Ten przepis to wersja podstawowa – z warzyw świetnie sprawdzą się też brokuły, brukselka, cukinia i dynia.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *