Pełnoziarniste babeczki z dżemem wmieszanym w masę oraz z płatkami owsianymi i pistacjami.
Można użyć innego dżemu, najlepiej jakiegoś kwaśnego (np. z czarnej porzeczki czy malin).
Składniki (na ok. 18 babeczek):
- mąka pszenna pełnoziarnista, 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna biała, 1/2 szklanki
- płatki owsiane błyskawiczne, 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier, 1/2 szklanki
- dżem np. z czerwonej porzeczki, mały słoiczek (ok. 150ml)
- pistacje, garść (ok. 60g warzonych w łupinach)
- olej, 1/3 szklanki
- mleko, 1 szklanka
- jaja, 2 sztuki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować foremki na babeczki (najlepiej wyłożyć je papilotkami).
Pistacje rozłupać i niezbyt dokładnie pokroić.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki (obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier i pistacje) i wymieszać. Dodać mleko, jaja, olej, dżem i wymieszać.
Masę przekładać do przygotowanych foremek i piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ja stosuję metodę: 15 minut bez termoobiegu (grzanie góra i dół), a później 10 minut z termoobiegiem, ale wszystko zależy od pracy piekarnika – trzeba go wyczuć.