Babeczki porzeczkowe z pistacjami

Pełnoziarniste babeczki z dżemem wmieszanym w masę oraz z płatkami owsianymi i pistacjami. 

Można użyć innego dżemu, najlepiej jakiegoś kwaśnego (np. z czarnej porzeczki czy malin).

Składniki (na ok. 18 babeczek):

  • mąka pszenna pełnoziarnista, 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna biała, 1/2 szklanki
  • płatki owsiane błyskawiczne, 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier, 1/2 szklanki
  • dżem np. z czerwonej porzeczki, mały słoiczek (ok. 150ml)
  • pistacje, garść (ok. 60g warzonych w łupinach)
  • olej, 1/3 szklanki
  • mleko, 1 szklanka
  • jaja, 2 sztuki

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować foremki na babeczki (najlepiej wyłożyć je papilotkami).

Pistacje rozłupać i niezbyt dokładnie pokroić.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki (obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier i pistacje) i wymieszać. Dodać mleko, jaja, olej, dżem i wymieszać.

Masę przekładać do przygotowanych foremek i piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ja stosuję metodę: 15 minut bez termoobiegu (grzanie góra i dół), a później 10 minut z termoobiegiem, ale wszystko zależy od pracy piekarnika – trzeba go wyczuć.

Babeczki porzeczkowe z pistacjami

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *