Bardzo gęste, treściwe, śniadaniowe placki. Fajne rozwiązanie dla kogoś, komu owsianki już się znudziły.
Proponuję podawać je z jogurtem naturalnym i dżemem lub konfiturą. Dobrze sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki (na 2 talerze placków):
- mąka (najlepiej pełnoziarnista), 1 szklanka
- płatki owsiane błyskawiczne, 1 szklanka
- rodzynki, duża garść
- siemię lniane, 3 łyżki
- cynamon, pół łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- soda oczyszczona, pół łyżeczki
- mleko, 1 szklanka
- jajko, 1 sztuka
- olej, 2 łyżki
- cukier waniliowy, 1 łyżka
Suche składniki wymieszać w misce, dodać mleko, jajko oraz olej. Placki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, nakładając łyżką (1 łyżka = 1 placek), aż będą lekko brązowe z dwóch stron.