Placki owsiankowe

Bardzo gęste, treściwe, śniadaniowe placki. Fajne rozwiązanie dla kogoś, komu owsianki już się znudziły.

Proponuję podawać je z jogurtem naturalnym i dżemem lub konfiturą. Dobrze sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki (na 2 talerze placków):

  • mąka (najlepiej pełnoziarnista), 1 szklanka
  • płatki owsiane błyskawiczne, 1 szklanka
  • rodzynki, duża garść
  • siemię lniane, 3 łyżki
  • cynamon, pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona, pół łyżeczki 
  • mleko, 1 szklanka
  • jajko, 1 sztuka
  • olej, 2 łyżki 
  • cukier waniliowy, 1 łyżka

 

Suche składniki wymieszać w misce, dodać mleko, jajko oraz olej. Placki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, nakładając łyżką (1 łyżka = 1 placek), aż będą lekko brązowe z dwóch stron.

Placki owsiankowe

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *