Sos pomidorowy z chilli

Ten sos jest bardzo uniwersalny. Pasuje do kanapek, do mięs i wędlin. Można z niego zrobić przystawkę i maczać w nim nachosy lub chipsy. 

Zamiast czerwonej cebuli można użyć zwykłej, ale czerwona jest łagodniejsza i podkreśla kolor sosu.

Należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni.

Składniki (na słoik sosu):

  • papryczki chilli, najlepiej czerwone 4-5 sztuk
  • pomidory, 2 sztuki
  • czerwona cebula, 2 sztuki
  • czosnek, 1-2 ząbki 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól, 1,5 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • olej, 3 łyżki

 

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę (ok.3-4 minuty). Pokroić paprykę chilli (połowę papryczek zostawić z pestkami, a połowę z nich oczyścić), czosnek i pomidory (zostawić skórkę). Wrzucić te składniki razem z sokiem z cytryny na patelnię i dusić razem ok. 20 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Kolejne 20 minut smażyć bez pokrywki, pamiętając o mieszaniu. Na koniec dodać cukier oraz sól i zblednować wszystko na gładką masę.

Wyjadacz radzi: Pomieszczenie, w którym robi się sos najlepiej wietrzyć i nie nachylać się za bardzo nad patelnią podczas mieszania, bo kapsaicyna zawarta w papryczkach wnika w skórę i może powodować jej pieczenie, co wcale nie jest przyjemne. Nie jest to nic strasznego, ale trochę drażniące.

Aby sos był mniej ostry, można zwiększyć ilość pomidorów do 4, a liczbę papryczek zmniejszyć do 3.

Sos pomidorowy z chilli

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *