Surówka z kalarepy z ciecierzycą

Pasuje jako surówka i jako sałatka (można dodać np. ser feta i prażone pestki). Proste smaki a ciekawe połączenie. 

Używam ciecierzycy z puszki, bo szybciej 🙂 gotowana będzie jeszcze smaczniejsza.

Składniki (na miskę surówki):

  • ciecierzyca, 1 puszka 
  • kalarepa, 1 duża sztuka
  • marchewka, 3 sztuki
  • sok z cytryny, wyciśnięty z połowy cytryny
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • czosnek, 1 ząbek 
  • oliwa, 1/4 szklanki 
  • sól i pieprz, do smaku 

 

Kalarepę i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać odsączoną ciecierzycę z puszki, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Surówka z kalarepy z ciecierzycą

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *