Pasuje jako surówka i jako sałatka (można dodać np. ser feta i prażone pestki). Proste smaki a ciekawe połączenie.
Używam ciecierzycy z puszki, bo szybciej 🙂 gotowana będzie jeszcze smaczniejsza.
Składniki (na miskę surówki):
- ciecierzyca, 1 puszka
- kalarepa, 1 duża sztuka
- marchewka, 3 sztuki
- sok z cytryny, wyciśnięty z połowy cytryny
- natka pietruszki, pół pęczka
- czosnek, 1 ząbek
- oliwa, 1/4 szklanki
- sól i pieprz, do smaku
Kalarepę i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać odsączoną ciecierzycę z puszki, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.