Istne szaleństwo kulinarne!
Budyń na śniadanie? Do zrobienia takiego śniadania zainspirował mnie przepis w gazecie. Nie wierzyłam, więc musiałam spróbować – efekt jest fenomenalny.
Śniadanie jest pożywne – budyń jest źródłem wapnia, do tego jeżyny – porcja owoców oraz kokos, który staje się coraz bardziej popularny wśród osób dbających o zdrowie. Można powiedzieć, że śniadanie rozpustne, ale odżywcze.
Składniki (na 2 porcje):
Kokosowe tosty po francusku
- chałka, 4 kromki
- jajko, 2 sztuki
- mleko, 6 łyżek
- wiórki kokosowe, 8 łyżek
- olej, do smażenia
W naczyniu wymieszać mleko, jaja i wiórki kokosowe. W tej mieszaninie maczać chałkę i smażyć na oleju, na średnim ogniu.
Budyń jeżynowy
- mleko, 0,5l
- cukier waniliowy, 3 łyżki
- mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
- mrożone jeżyny, ok. 500g
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować i dodać zamrożone jeżyny. Odlane mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem i wlać do gotującego się mleka. Gotować razem, mieszając, jeszcze ok. 2 minuty.