Kokosowe tosty po francusku z budyniem jeżynowym

 Istne szaleństwo kulinarne! 

Budyń na śniadanie? Do zrobienia takiego śniadania zainspirował mnie przepis w gazecie. Nie wierzyłam, więc musiałam spróbować – efekt jest fenomenalny.

Śniadanie jest pożywne – budyń jest źródłem wapnia, do tego jeżyny – porcja owoców oraz kokos, który staje się coraz bardziej popularny wśród osób dbających o zdrowie. Można powiedzieć, że śniadanie rozpustne, ale odżywcze.

Składniki (na 2 porcje):

Kokosowe tosty po francusku 

  • chałka, 4 kromki
  • jajko, 2 sztuki
  • mleko, 6 łyżek
  • wiórki kokosowe, 8 łyżek 
  • olej, do smażenia

W naczyniu wymieszać mleko, jaja i wiórki kokosowe. W tej mieszaninie maczać chałkę i smażyć na oleju, na średnim ogniu.

Budyń jeżynowy

  • mleko, 0,5l
  • cukier waniliowy, 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
  • mrożone jeżyny, ok. 500g 

 

Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować i dodać zamrożone jeżyny. Odlane mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem i wlać do gotującego się mleka. Gotować razem, mieszając, jeszcze ok. 2 minuty.

Kokosowe tosty po francusku z budyniem jeżynowym

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *