Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Owsiane ciastka naładowane bakaliami. Może nie mają zachwycającego wyglądu, ale do ich przygotowania nie potrzeba piekarnika. 

Fajne do przekąszania podczas przerw w pracy. Są one dość zdrowe, choć ich głównym składnikiem jest masło.

Jedak trzeba mieć na uwadze, to czas ich zastygania – najlepiej zrobić je dzień wcześniej.

Składniki (ok. 2 talerze ciastek):

  • płatki owsiane (najlepiej płatki górskie i błyskawiczne), 2 i 1/2 szklanki 
  • orzechy włoskie, 1 szklanka (ok.90g)
  • słonecznik łuskany, garść (ok. 40g)
  • żurawina suszona, garść (ok. 50g)
  • masło, 140g 
  • mleko, 6 łyżek
  • kakao, 1 łyżka
  • miód, 4 łyżki (duże)

 

Orzechy grubo posiekać.

Masło pokroić w kostkę i roztopić w garnku na małym ogniu. Kakao rozprowadzić w mleku i dodać do roztopionego masła. Gotować na małym ogniu ok. 5-6 minut, ciągle mieszając. W ostatniej minucie gotowania dodać miód i krótko podgrzewać, aż się roztopi (jeśli został użyty rzadki miód, trzeba tylko wymieszać). Dodać bakalie i płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 2 minut i ściągnąć z ognia. Odczekać chwilę, aż masa zacznie zastygać (ok. 3-4 minut), a następnie formować ciastka łyżką i układać w naczyniu (talerz, taca, blaszka) wyłożonym papierem do pieczenia.

Ciastka są gotowe, gdy zastygną. Najlepiej włożyć je do lodówki na parę godzin (min. 4h) lub na całą noc.

Wyjadacz radzi: Masę ciasteczkową można też włożyć do wyłożonej folią aluminiową formy na pasztet i po zastygnięciu pokroić na batony.

Można użyć dowolne bakalie, jakie ma się pod ręką.

Ciasteczka owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *